Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Pomoc › chetnie pomoge
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
19 stycznia 2012 at 13:31 #1511
Bogdan Knitter
KeymasterWitam,
chcialbym zaofiarowac swoja pomoc w roznego rodzaju sprawach dotyczacych Korsarzy,
jezeli macie jakies pytania, watpliwosci co do Waszych lodek, to prosze o kontakt ze mnapozdrawiam,
Bogdan
POL-123 stycznia 2012 at 20:50 #1533Marcin
ParticipantTo jeśli można skorzystam z ofiarowanej pomocy. Na moim maszcie nie mam salingów i chciałbym je zamontować tej zimy. Potrzebowałbym jakichś wskazówek lub rysunków itp. Poza tym chciałbym zamontować trapezy, które posiadam. Proszę zatem o jakieś wskazówki. Marcin POL12
23 stycznia 2012 at 21:06 #1534Bogdan Knitter
Keymasternie ma problemu, przygotuje odpowiednie materialy i wysle na Twojego maila.
poza tym mamy zamiar z Michalem wprowadzic tutaj taki kacik porad technicznych ze szkicami.
24 stycznia 2012 at 18:01 #1535Marcin
ParticipantMój adres już masz w związku z bomem. Zatem czekam.
1 sierpnia 2012 at 19:30 #2341Anonymous
InactiveWitaj Bogdanie!
Mój korsarz powoli wraca do stanu używalności, dzięki pomocy Michała zamówiłem salingi, a resztę elementów zbieram lub wykonuję sam:). W moim korsarzu skrzynka mieczowa i biegnąca od skrzynki belka w stronę dziobu oraz rufy jest z drewna a także wręgi są drewniane. Nie są w dobrym stanie, pokryte były chyba zwykła, brązową farbą olejną, która w wielu miejscach odłazi. Czy możesz polecić, preparat do ułatwienia usunięcia starej farby, czym polecasz, potem te elementy pomalować, aby je skutecznie zabezpieczyć.
Ahoj!
Zdzisław
[attachment=47]DSCN3232.JPG[/attachment]
2 sierpnia 2012 at 22:01 #2344Bogdan Knitter
KeymasterHi, najlepszym preparatem jest papier scierny, nie stosuj zadnych srodkow chemicznych. One co prawda pomagaja usunac farbe, ale maja takze wiele ubocznych dzialan.
Dlatego lepiej troche dluzej powalczyc i miec satysfakcje z efektu:)Ja uzywam farb firmy International, Lakier-Super Gloss, mam bardzo dobre doswiadczenia z ta farba.
ciekawostka: taka sama lodka jak Twjoja jest juz wsrod nas POL-8, obecnie plywa na poludniu Polski, a od 05.08 bedzie dwa tygodnie urlopowala na j.charzykowskim.
7 września 2012 at 18:29 #2490Zdzisław
ParticipantWitaj Bogdanie!
Nie jest tak łatwo wyremontować korsarza:) Niechcący Michał usunął moje konto, i nie mogłem wejść na forum, aby skorzystać z pomocy
Po wbiciu się w forpik, wyjąłem roler foka, który chciałbym, aby z powrotem spełniał swoje zadanie.
Po pierwsze nie wiem, czy sam roler jest kompletny, nieuszkodzony oraz nie wiem, na jakiej zasadzie on zwija foka. Wokół rolera, leżał gumowy pasek (sparciały) z końcówkami, do których chyba dołącza się linki lub coś podobnego.
Aby ułatwić Twoją diagnozę załączam zdjęcia.Pozdrawiam!
Zdzisław (POL 18)
[attachment=55]03.09.2012BB092.jpg[/attachment]
[attachment=56]03.09.2012BB094.jpg[/attachment]
[attachment=57]03.09.2012BB095.jpg[/attachment]
[attachment=58]03.09.2012BB097.jpg[/attachment]
8 września 2012 at 16:30 #2493Bogdan Knitter
KeymasterHi,
Znam ten system, ale jak mam Tobie wytlumaczyc funkcjonalnosc tego rolera, tego jeszcze nie wiem.
W naszej Flocie jedna lodka plywa z takim systemem POL-4 (uruchamialismy tego rolera przed 10laty), najlatwiej byloby zobaczyc to na miejscu, albo jak bede nastepnym razem w Polsce, to zrobie fotki.
powodzenia w remoncieabys dal rade do przyszlego roku
pozdrawiam,
Bogdan8 września 2012 at 16:48 #2494Zdzisław
ParticipantWitaj!
Dzięki za odp! Staram się, ale, rzeczywiście, zebranie, dorobienie, wymiana zniszczonych elementów wymaga ogromu czasu, a osobiście mogę temu tylko poświęcić jeden dzień w tygodniu tzn. sobotę. Co do zdjęć, dobry pomysł, muszę zrobić parę fotek.
Odnośnie systemu, chętnie bym się z kontaktował z POL – 4 (może masz jakieś do nich namiary?!), gdyż nie wiem, czy jest to system funkcjonalny, bo jeśli nie, to może to przerobić z użyciem jakiegoś (podpokładowego) nowego rolera?Pozdrawiam!
Zdzisław
10 września 2012 at 09:51 #2497Antek
ParticipantPowstaje pytanie o użyteczność i potrzebę posiadania rolera
. Może lepiej najpierw doprowadzić łódkę do gotowości regatowej, a później robić takie dekoracyjne elementy
10 września 2012 at 15:17 #2498Bogdan Knitter
KeymasterKacper,
jak ktos nie ma rolera, to nie musi sie martwic naprawami
a jak ktos ma, to stara sie naprawic, aby plywac pelnowartosciowym Korsarzemznam zalogi, ktore staraja sie wszystkim udowodnic, ze bez steru tez sie da plywac,
ale jak na razie ta sztuka im sie nie udaje 😆 :silly:zostawiliscie lodki w Berlinie?
pozdro…
Bogdan11 września 2012 at 05:26 #2499Zdzisław
ParticipantWitaj!
Robię tak jak piszesz, remontuję szerokim frontem, naprawiam spróchniałe elementy drewniane, dorabiam brakujące części, zamówiłem salingi, wzmacniam mocowanie want, itd.W tym stanie co była moja łódka, to przy silniejszym podmuchu, by się rozpadała:( Ale nie ukrywam, że marzy mi się doprowadzić wszystkie elementy do działania, które łódka posiadała jak była nowa.
Ahoj,
Zdzisław
11 września 2012 at 09:04 #2502Bogdan Knitter
KeymasterHej,
to jest wlasciwe podejscie do tematu
chcialbys podjechac z Twoim rolerem do Chojnic? Mariusz z POL-4 na pewno pomoglby w naprawie.
Telefonicznie bedzie ciezko, ale jak chcesz, to podaj Twoj email, to przesle numer lelefonu do POL-4.pozdrawiam,
Bogdan11 września 2012 at 09:12 #2503Zdzisław
ParticipantStaram się :cheer: a oto mój email: zmyszk@wp.pl
Chętnie się przejadę na motorku do Chojnic – przyjemne z pożytecznymPzdr!
Zdzisław
11 września 2012 at 13:51 #2504Antek
Participantbogdan wrote:jak ktos nie ma rolera, to nie musi sie martwic naprawami
a jak ktos ma, to stara sie naprawic, aby plywac pelnowartosciowym KorsarzemCzyżbyś chciał zasugerować, że brak rolera czyni mnie nie prawdziwym Korsarzem? :woohoo: :woohoo:
Z grubsza jednak o to mi chodziło – im mniej rzeczy mamy na łódce, tym mniej może się popsuć. Jednak jeżeli Myszk chce mieć roler, to niech się dzieje wola nieba, z nią się zawsze zgadzać trzeba.
bogdan wrote:znam zalogi, ktore staraja sie wszystkim udowodnic, ze bez steru tez sie da plywac, ale jak na razie ta sztuka im sie nie udajeTeraz pracujemy nad zainstalowaniem steru strumieniowego
.
bogdan wrote:zostawiliscie lodki w Berlinie?Nie, stoją na kierskim, trenujemy. Trzeba się spiąć, żeby zmyć plamę porażki z Berlina w Hamburgu
.
Myszk wrote:Chętnie się przejadę na motorku do Chojnic – przyjemne z pożytecznymEh zazdroszczę maszynki. Swoją sprzedałem, żeby kupić Korsarza. Czym jeździsz?
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.