Ahoy Korsarze!!!

Home Forums Powitanie Przedstaw się Ahoy Korsarze!!!

• This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • Author
    Yogibaboo
    Participant

Ahoy Korsarze!!!

W ostatni weekend miałem okazję na lokalnych regatach zobaczyć pierwszy raz na oczy Korsarza i nie ukrywam, że łódeczka wpadła mi w oko. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad kupnem jakiejś małej żaglówki i jak do tej pory myślałem o 470-tce. Stąd moje pierwsze pytanie. Pewnie mięliście okazję pościgać się w jakichś lokalnych regatach z 470-tkami. Jak porównujecie te dwie łódki? Domyślam się, że obiektywni za bardzo nie będziecie, ale i tak ciekaw jestem opinii i porównań. Pytanie drugie: jaka jest długość zestawu łódka na przyczepie? Od haka do rufy łódki. Konkretnie czy taki zestaw zmieści się w standardowym 6 metrowym garażu?

Pozdrawiam,

Yogi

Owieczka
    Participant

Hej

Długość zestawu jest różna w zależnosci od tego jaką przyczepę wyłapiesz z Korsarzem :-). Mój ma 6
    a na samym wózku slipowym 5,20 ale pozostaje maszt który nie wejdzie. Moj Korsarz stoi często w hali garażowej na miejscu parkingowym lub u kumpla w garazu i sie miesci ale ten garaż ma z 5 i musi stac po skosie i bez przyczepy. Wracajac do sedna są rózne przyczepy do korsarza. Co do porownania z 470 to sie nie podejmuje ale bym nie zamienił ;-) szukałem łodki drewnianej, regatowej i do tego takiej na której mogę poplywać z córką oraz z fajną grupą ludzi. I to mam .

Bogdan Knitter
    Keymaster

Czesc Yogi,

porownanie z 470-tka jest proste, predkosc calkowita taka sama, 470-tka plynie szybciej i ostrzej na wiatr z powodu malego foka, Korsarz jest szybszy na kursie miedzy bajdewindem a polowka, no i na pelnym chyba tez ze wzgledu na wiekszego spina.
    Za Korsarzem przemawia jego roznorodnosc i fajna grupa ludzi spotykajacych sie na regatach, organizujemy w przeciagu roku okolo 6-8 regat z frekwencja 12- 23 lodek, tendencja rosnie. Z moich obserwacji rzadko kiedy spotkasz na jednych regatach tyle 470-tek, no chyba ze nalezysz do kadry Polski.
    Co do dlugosci zestawu, to tak jak pisal Majkes, zalezy to od przyczepy, moj Korsarz wchodzi do 6-metrowego garazu po zdjeciu listwy oswietlenia.

pozdrawiam,
    Bogdan

Yogibaboo
    Participant

A jaka jest długość masztu?

Yogi

Bogdan Knitter
    Keymaster

7 m.

Yogibaboo
    Participant

Czyli do garażu po skosie maszt powinien się zmieścić :)

O tą 470-tkę nie bez kozery pytałem, bo akurat na tych regatach ja pierwszy raz pływałem 470-tką. Pierwszego dnia prawie nie wiało i z Korsarzem nie mięliśmy żadnych szans. Właściwie to nikt nie miał (Omegi, Visy, Testy, Calibra etc). Drugiego dnia dmuchnęło, to 470-tka zaczęła trochę lepiej chodzić (byłem bardzo pozytywnie zaskoczony tym jak ostro może płynąć łódka) i zbliżyła się do Korsarza, ale dalej bez szans. Oczywiście pod rozwagę trzeba wziąć, że 470-tka, delikatnie rzecz ujmując, odbiegała od ideału jeżeli chodzi o kadłub (brała wodę), takielunek czy żagle oraz to, że ja pierwszy raz taką łódką pływałem, więc się dopiero uczyłem, natomiast Korsarz był w pięknym stanie i miał za sterem starego regatowego wygę. Reasumując, 470-tka mnie nie zachwyciła, ale miałem okazję pierwszy raz na oczy zobaczyć Korsarza. Przypadek? Nie sądzę ;)

Sezon się powoli kończy, więc pośpiechu nie ma. Gdzie oprócz ebay.de można jeszcze szukać takich łódek?

cześć Yogi,
    to nie przypadek :)
    Powiem wicej już się nie uwolnisz od Korsarza :)

Napisz czego szukasz, laminat, drewno, mix i jaki masz budżet, a nasz nadworny poszukiwacz Korsarzy na pewno Ci pomoże :)

Pozdrawiam

P.S.
    dobry wybór! :)

Yogibaboo
    Participant

Myślę, że kombinacja laminatowy kadłub, drewniany pokład to idealne połączenie pod kątem funkcjonalno-estetycznym, ale cały laminat też byłby OK. Budżet ok. 2000 EUR za łódkę z kompletem żagli i przyczepką ze zintegrowanym wózkiem slipowym (bardzo mi się podoba to rozwiązanie). Do Niemiec mogę się po odbiór wybrać choć języka niemieckiego ni w ząb nie znam. Za to angielski dobrze. Tak jak wspomniałem, bardzo mi się nie spieszy, w tym sezonie już nie popływam, więc wolałbym wyczekać na jakąś okazję, a koniec sezonu to chyba najlepszy czas na złapanie okazji.

Yogi

Łukasz
    Participant

Witaj Yogi,

Popieram Michała – ciężko będzie Ci się uwolnić :silly: .
    Sam pamiętam jak kiedyś zobaczyłem korsarza w stodole i …. był to w 2009r. No właśnie i zaczęło się szukanie informacji o tej klasie.

Nie wiem czy nasz „Guru” zgodzi się ze mną ale i w środku sezonu można trafić na ciekawe okazje.
    Co do budżetu – to tej kwocie można już coś można znaleźć – ale nie wiem czy nie zainwestować 500-1000€ i kupić coś w ciekawszego – w lepszym stanie technicznym.
    Wiem, wiem, Korsarza tez można kupić za 5.000€ i więcej, ale nie o to chodzi. Za 2500-3000€ uważam, że można kupić całkiem fajny bolid i nie wkładając w niego można po prostu wyjść na wodę.

Yogibaboo
    Participant

Tak się zastanawiam czy nie podjechać w sobotę lub niedzielę do Tarnobrzega, bo mieszkam sto parę km od, i nie poznać zacnej ekipy a przy okazji obejrzeć z bliska łódki i ewentualnie dopytać się na co zwracać szczególną uwagę przy zakupie własnej?

Yogi

Łukasz
    Participant

Yogibaboo
    Nie zastanawiaj się tylko do zobaczenia w sobotę :)

Yogibaboo
    Participant

Wygląda na to, że w sobotę zajrzę do Mariny Tarnobrzeg wczesnym popołudniem. Znalazłby się ktoś, kto by mnie przygarnął i w prowadził w temat?

Yogi

Łukasz
    Participant

Yogi,
    Nie ma problemu szukaj Nas.
    Na wszelki wypadek nie planuj za szybkiego powrotu bo wieczorkiem tradycyjnnie zabrzmią struny gitary.

Yogibaboo
    Participant

Jeżeli chodzi o struny gitary i szantowe darcie japy, to moje klimaty, ale:
    a) przyjeżdżam z żona i córkami (co akurat nie jest problemem, bo tez lubią drzeć jape) ;)
    b) w niedziele rano do roboty idę, wiec niestety trzeba grzecznie

Do zoby,

Yogi

Bogdan Knitter
    Keymaster

i co, kupiles cos?

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 35 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2024. All rights reserved.