wreszcie wodowanie – nowe problemy

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika wreszcie wodowanie – nowe problemy

• This topic is empty.
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    Marek Budzisz
    Participant

[attachment]C:fakepathIMG_0181.JPG[/attachment]
    Witam Korsarzy
    Łódka POL 42 zwodowana !!! Wczoraj 01.07 na Zatoce Puckiej, przy księżycu odbyły sie pierwsze testy. Wynikły pierwsze pytania :ohmy:
    Zdaje sobie sprawe, że czas poświecacie na Euro, ale licze na pomoc.
    1. Najgorsza sprawa – przecieka pompka (ak wylewajka denna)- wygląda jakby ktoś śrubokrętem na siłe ją próbował otworzyć. Czy ktoś naprawia to lub ma dostęp do demobilu?
    2. dekle rufowe – nieszczelne, jakiś pomysł na uszczelnienie?
    na razie mam uniwersalne rozwiazanie na 1 i 2 – silver tape
    3. nasza załoga jest ciężka stąd prawdopodobnie wlewa sie woda przez skrzynkę mieczową, czy też macie ten problem w laminatach? po 10 minutach było dużo wody w kokpicie sternika.
    4. dość ciężko było ją zwodować z uwagi na wymiar i konstrukcję przyczepy, czy przyczepa nie jest za wysoka?
    poniżej kilka ujęć z remontu
    Pozdrawiam i powodzenia na EuroCup
    Marek

Marek Budzisz
    Participant

niestety nie moge dodać zdjęć

Marek Budzisz
    Participant

rozmontowałem pompkę , może nie będzie tak źle :)

Owieczka
    Participant

Dekle rufowe mam olejone tasma do uszczelniania okien plaska o profilu prostokata, zazwyczaj działa. Czasem tapem zeby miec pewnosc.

Pompek nie rozkladalem

Woda sie wlewa przez skrzynie to sprawdz czy masz na dole tam gdzuie wychodzi miecz uszczelnienie,
    nie wiem jak toi sie nazywa fachowo takie listwy z dakronu lub innego materialu które uszczelniaja szparę ;-)

Przyczepka nie wiem, bo trzeba zobaczyc na zdjeciu :-)

Pozdro

Marek Budzisz
    Participant

pompka naprawiona (w miarę), popuszcza tylko po kropelce :)

Marek Budzisz
    Participant

Łodka w porcie.
    Pierwszy trening pozytywnie, gdyby nie wlewająca sie przez skrzynkę mieczową woda.
    Z drugiej strony bierze wodę (chyba tylko) w ślizgu. Podejrzewam, że jednak źle zamocowane uszczelnienie.
    Bakista przeciekła masakrycznie , ale mam już uszczelkę.
    Sporo małych niedociągnięć.
    Czwartek – drugi trening, zobaczymy co jeszcze trzeba poprawić? Ale widzę dużo pracy przed nami.
    Marek

Owieczka
    Participant

Moim zdanie a widzialem uszczelnienie jest ok ale w piatek będzie Jerzy to się wypowie.
    Uszczelka musi sie ulozyc u mnie tez na poczatku troche sie lalo a mam wyzsza skrzynie.

Ja jestem w piatek kolo 14 pewnie.

Pozdrawiam

Owieczka
    Participant

I jeszcze cos sie mi przypomnialo…ten Twoj miecz może mieć jakiś zwiazek z tym przelewaniem.
    On nie jest węższy i może przez to fartuchy się żle ukladaja.

Marek Budzisz
    Participant

dzisiaj zmieniam miecz, wczoraj sprawdziłem i faktycznie z jednej strony jest jakby „złamana” ta taśma.
    Odgina sie na zewnątrz, nie wiem dlaczego tak sie stało ale chyba bedę musiał to wymienić. W zasadzie to już bedzie sztukowanie :)

Marek Budzisz
    Participant

Chyba źle mocowałem taśmę, wkręcałem tylko po przycisnięciu i trochę się naddało i pofałdowało. Samo rozcięcie też nie jest idealnie w środku.
    Dochodzę do wniosku, że trzeba trochę nawiercić dziury pod wkręty.

Owieczka
    Participant

Dodatkowo przyklej SikaFlexem czy czyms takim

Bogdan Knitter
    Keymaster

w tego rodzaju lodkach przelewanie sie wody przez skrzynie mieczowa jest normalne, najlatwiej problem rozwiazuje szwamka wlozona od gory przy koncu szpary mieczowej.Oczywiscie po opuszczeniu miecza :)

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.