Witam wszystkich

Home Forums Powitanie Przedstaw się Witam wszystkich

• This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • Author
    Zimny
    Participant

Cześć, mam na imię Marcin
    Będąc na urlopie na Mazurach spotkałem się właśnie oko w oko z Korsarzem
    ale żałuje że nie mogłem na nim popływać.
    Dlatego tu jestem :)

Tadek
    Participant

Hej
    Pozdrowienia z Gorzowa Wlkp.
    Z jakich okolic jesteś?( mam kolegę o takim loginie ale imię nie te)

Zimny
    Participant

Bardzo mi miło
    Jestem z Częstochowy

Łukasz
    Participant

cześć Marcin,

Miło ciebie powitać tutaj :)
    Napisz coś więcej o swoim spotkaniu z Korsarzem na mazurach, np. kiedy to było jakaś miejscowość, czy na żaglu był było jakieś oznaczenie np. POL-xx ?

Czy możesz rozwinąć swoją myśl „dlatego tutaj jestem” ?

Zimny
    Participant

Początek sierpnia nad jeziorem Nidzkim w miejscowości Krzyże.
    Korsarz był drewniany i na żaglach GER nr nie pamietam, żadnych polskich oznaczeń.
    Miałem przerwę od żeglarstwa ale od małego regaciłem zaczynając od optymista,
    epizody na Kadecie, trochę lasera i omega. Rownież pare startów na kabinówkach itp. Potem różne dziwne ruchy miejscowego związku żeglarskiego i się troszkę zraziłem.
    Miałem w planach kupić windsurfing ale moja Żona ubolewała że nie będzie mogła ze mną pływać, to zmieniłem zdanie i szukałem małej sportowej kabinóweczki coś typu micro lub żagle500 ale cena, padło na 470 bo zawsze mi sie podobały ale jak zobaczyłem tego drewnianego korsarza i jak cioł na spinie to cały czas o tym myśle????
    Będę czegoś szukał aby namieszać wcokolicy

Mam tylko pytanie jak ma się Korsarz w rywalizacji otwartopokładowej z omegami, 470, 420, congerami i podobnymi sprzętami. Bo nie spotkałem się w mojej okolicy z korsarzem a tych żaglówek najwięcej u mnie.

Bogdan Knitter
    Keymaster

Czejść Marcin, Korsarz jest dokładnie tak samo szybki jak 470-tka. Różnica polega na tym, ze Korsarza możesz łatwiej trymowac, tzn. lepiej ustawić lidke do ciężaru załogi. Najważniejszym plusem Korsarza jest jednak to, ze 30-40 letnia 470-tka to już złom, a Korsarz nawet taki wiekowy jest sztywny i może konkurować z nowymi łódkami. Oczywiście trzeba się doradzić , aby nie kupić czegoś trefnego. Pozdrawiam, Bogdan

Zimny
    Participant

Dziękuję za odpowiedz. Dlatego też tu jestem aby się czegoś dowiedzieć i doradzić. Liczę się z tym ze może być taki korsarz do remontu ale aby to była baza przyszłościowa z której coś ciekawego będzie mogło być.

Bogdan Knitter
    Keymaster

Jezeli jestes zainteresowany drewnianym Korsarzem do remontu, to mam takiego.
    1980 rok z centralnym tubusem, (nowy model) i pelnym trymie regatowym. Zaczalem go robic, ale niestety czas …czas….

Zimny
    Participant

Powiedz mi jaki koszt by był tej Łodzi bo wygląda już pięknie???? na ile musiał bym się szykować?

Bogdan Knitter
    Keymaster

3 tys. zl za lodke,
    w cenie: maszt – bom – bom spina – ster- miecz – genua – grot – spinnaker- kompletne olinowanie – wozek slipowy.

Zimny
    Participant

Cena wydaje się atrakcyjna. I powiedz mi jeszcze czy kadłub jest drewno czy laminat? I czy zależy Ci na szybkiej sprzedaży czy nie, bo jestem zainteresowany ale kończę remont mieszkania i mój budżet by tego pewnie nie dźwignął. Wiec jeżeli nie jest to pilne to byłbym zainteresowany????

Bogdan Knitter
    Keymaster

Łódka jest cała drewniana, budowana z obłogów, dlatego wazy tylko 100kG . Nie zależy mi na szybkiej sprzedaży, zależy mi bardziej żeby kupił ja ktoś kto ten remont dokończy i bedzie pływał.

Zimny
    Participant

To jeśli możesz zaczekać i pamiętać o mnie to bardzo chętnie wezmę ją od Ciebie do końca tego roku. Mam warunki, sprzęt i trochę zdolności manualnych. Po za tym wychowałem sie w warsztacie blacharsko lakierniczym????

Bogdan Knitter
    Keymaster

spoko, nie ma pospiechu.
    jak bedziesz gotowy, to daj znac ! :)

Zimny
    Participant

Więc o ile dobrze pójdzie to na Zalewie Poraj w okręgu Częstochowskim będzie chyba pierwszy korsarz.(no chyba że się mylę) ;)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 21 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.