Remont POL – 18

Home Fora Rozmowy o Korsarzu Rozmaitości Remont POL – 18

• Temat jest pusty.
Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 113 w sumie)
  • Autor
    Wpisy
    Zdzisław
    Uczestnik

Michale, narobiłes mi ogromnego smaku na pływanie ze spinakerem,:-) Odnośnie zaloganta, mój syn Marek deklaruje, pełną gotowość do treningów, tzn. możesz go dopisać do listy załogi VIENTO Marka Myszk :-)

Pzdr

Zdzisław
    Uczestnik

Bogdanie, z przyjemnością, wylaczam obawę o pozyskanie spina :-)

Zdzisław
    Uczestnik

Antyku, bedę czekał na Twoje podpowiedzi w sprawie spinbomu :-) Czy nie wydaje Ci się, ze spinaker 27m2 może być „troszkę” za duży, chcę wejść w ślizg a nie odlecieć…

Pzdr

Zdzisław

Antek
    Uczestnik
    bogdan wrote:
    mam watpliwosci aby 27,5m² zmiescilo sie do tubusa w Korsarzu ;)

Chyba mnie nie prowokujesz, prawda? :whistle:
    W ogóle przez chwilę rozważałem przebudowę Greena tak aby miał bukszpryt taki jak mają lasery Bahia/5000, i 49er.
    http://www.flickr.com/photos/polandmfa/7577740298

Takie okucie jest ok:
    http://sklep.splot.pl/okucie-spinakerbomu-28mm-p-2866.html
    tylko cena mogła by mieć jedno zero mniej. Widziałem w żeglarskim w poznaniu coś podbnego po 60pln, mogę przy okazji zajrzeć i zapytać czy jeszcze są.
    Tu masz trochę tańsze: http://ezeglarski.pl/okucie-spinakerbomu-na-rure-aluminiows-r.zew.38mm.html

Zdzisław,
    Marek dodany do załogi B)
    Poniżej masz zdjęcia spinakerbomu od mojej pierwszej łódki.
    Mam nadzieję że się przydadzą
    [attachment=86]P1084056.JPG[/attachment]

[attachment=87]P1084053.JPG[/attachment]

[attachment=88]P1084055.JPG[/attachment]

Zdzisław
    Uczestnik

Antku oraz Michale, dzięki za tak pomocne informacje:-) Czy dobrze rozumiem, iż na obydwu końcach spinbomu mają być te same zakończenia?

Pzdr

Z.

tak

Antek
    Uczestnik

Pozwolę sobie rozwinąć dość lakoniczną odpowiedź Michała ;)

Z jednej strony spinbom wpinasz w okucie umieszczone na maszcie. Nie jestem pewien jaka jest właściwa wysokość okucia, ale mamy tu jednego specjalistę od tego ;) . Drugą stronę wpinasz na brasa i po krzyku.

jak będę przy Barbarossie to sprawdzę Ci wysokość mocowania tego okucia.
    Poniżej masz przykładowe zdjęcie z Bogdanowego Yellow systemu spiro (to tak na wypadek gdyby przyszło Ci do głowy taki sobie zamontować B) )
    [attachment=89]IMG_2672.JPG[/attachment]

[attachment=90]IMG_2671.JPG[/attachment]

[attachment=91]IMG_2670.JPG[/attachment]

[attachment=92]IMG_2669.JPG[/attachment]

[attachment=93]IMG_2668.JPG[/attachment]

[attachment=94]IMG_2667.JPG[/attachment]

Antek
    Uczestnik

Gdzie można dostać takie okucie z rolką? Podobno to coś kosztuje ok 80 euro :sick: .

Bogdan – tam siedzi jakieś łożysko czy po po prostu rolka jest osadzona na trzpieniu?

Poza tym chłopacy nie jesteście na czasie, teraz w modzie są podwójne wystrzały :woohoo:

Zdzisław
    Uczestnik

Też bym sobie takie cudo zamontował…może ktoś powie, gdzie to coś można pozyskać, za rozsądne pieniądze:) Antku, nie nadążam, co to znaczy „podwójne wystrzały”?

Pzdr!

Zdzisław

Zdzisław,
    wysokość mocowania spinbomu do masztu to 160 cm licząc od stopy masztu.
    ahoj!

P.S.
    odpuść sobie system spiro na tej łódce – następną kupisz już bardziej wypasioną ;) – to normalna droga w naszym stowarzyszeniu ;)

Antek
    Uczestnik
    Myszk wrote:
    co to znaczy „podwójne wystrzały”?

To znaczy, że masz dwa spinbomy umieszczone na wystrzałach. Czyli takie coś jak ma yellow korsar, ale symetrycznie po lewej i prawej. Ma taką zaletę, że szybciej dzięki temu robi się rufki.

No i jesteś podwójnie fajny, co też jest ważne :woohoo: :woohoo:

Zdzisław
    Uczestnik

Antku, dziękuję za wyjaśnienie:) Zastanawiam się tylko, czy przy takiej ilości takielunku, załoga się nie zaplącze w tak ogromną ilość lin:)

Ja mogę za to poinformować, iż za tydzień, będę przymierzał, całkiem nową skrzynkę mieczową w moim korsarzu. Zrobiłem trochę mocniejszą niż była, zamiast sklejki 8mmm zastosowałem 10mm, trochę zmusiła mnie do tego Castorama, gdyż 8mm nie sprzedają:(

Żelkot pięknie stwardniał, tak, że po wyszlifowaniu, po dziurze nie ma śladu:

[attachment=95]BB14.01.2013010.jpg[/attachment]

Pierwsze przymiarki elementów nowej podstawy masztu oraz skrzynki mieczowej

[attachment=98]skrzynka1.jpg[/attachment]

[attachment=99]skrzynka2.jpg[/attachment]

nooo Zdzisław, masz fach w ręku :)
    Gratuluję!

P.S.
    zwróć szczególną uwagę na szczelność tej skrzynki. Zrób wzmocnienia w jej tylnej części gdyż tam działa największe ciśnienie wody. Płynąc w ślizgu na korsarzach wytryskuje tamtędy fontanna wody ;)

Wyświetlanie 15 wpisów - od 31 do 45 (z 113 w sumie)
  • Musisz się zalogować by odpowiedzieć w tym temacie.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.