„Poznaj swojego Korsarza” – część I – kokpit

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika „Poznaj swojego Korsarza” – część I – kokpit

• This topic is empty.
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Paweł Prus
    Participant

Mam nadzieję, że nasi bogatsi w wiedzę koledzy wybaczą mi ignorancję w tym temacie ;)

Gdy ostatnim razem uważnie przyjrzałem się mojej świeżo zakupionej łodzi, zauważyłem urodzaj knag i stoperów na dnie kokpitu. Ok, dla 3 potrafiłbym znaleźć zastosowanie (obciągacz, fał i kontrafał miecza), ale co z resztą? Czy fały grota i foka też są prowadzone po dnie do kokpitu sternika? I do czego służy dziwna przelotka oznaczona na zdjęciu numerem 5? Czy na pozycji numer 1 też była knaga szczękowa?

Wszystkie numerki znajdują się na zdjęciu, proszę o info, która knaga do czego służy na Waszych Korsarzach?

Pozdrawiam
    Paweł

Bogdan Knitter
    Keymaster

Wybaczamy :P

a teraz jedna uwaga:
    widzialem juz duzo Korsarzy w moim dlugim zyciu :ohmy: i nie spotkalem nigdy dwoch lodek, ktore bylyby tak samo wyposazone i mialy rowny uklad knag, bloczkow itd. Przepisy klasowe mowia wyraznie, ze polozenie osprzetu na pokladzie jest dowolne.
    Dlatego polozenie knag w Twojej lodce jest wyjatkowe i niepowtarzalne.
    Moge dac wskazowki jakie faly tam sie naleza i jak ja bym to oblozyl.
    1. fał spinakera (prowadzony w obwodzie zamknietym)
    2. obciagacz bomu spinakera
    3. kontrafal miecza
    4. obciagacz bomu
    5. w tym miejscu byl na pewno jakis bloczek zwrotny, czyli przelozenie np.dla pos.2
    6. naciagacz sztagu
    7. fal miecza
    8. topnat
    9. cunningham
    mam nadzieje, ze moglem pomoc.

pozdrawiam,
    Bogdan

Marcin
    Participant

Bogdan, widzę, że jesteś największym spośród nas wszystkich zapaleńcem. Może zatem pokusiłbyś się o przedstawienie choć skróconego opisu technicznego Korsara? Podczytuję uwagi, które kierujesz do Pruzky’ego i skwapliwie je odnotowuję.
    Mój Korsar jest chyba bardzo stary i jego wyposażenie nie przystaje do dzisiejszych standardów. Nie wszystko chcę zmienić, ale na pewno skorzystałbym z Twoich porad. Myślę, że wszyscy pozostali koledzy także.
    Co Ty na to?
    Marcin

Bogdan Knitter
    Keymaster

Hej Marcin,

bardzo chetnie pomoge, jeszcze przez miesiac bede bardzo zajety, ale od konca marca postaram sie tutaj na forum wprowadzic rubryke porady techniczne. Bede dzielil sie z Wami moja wiedza na temat trymowania Korsarza i nie tylko.
    Przetlumacze takze przepisy techniczne, tak aby kazdy mogl sie dowiedziec, co jest w naszych lodkach dozwolone, a co nie.
    Tym, ze Wasza lodka jest bardzo stara, to sie wcale nie przejmuj, lodka mojego brata POL-2 jest najstarsza i najszybsza, pomimo, ze nie ma zadnych udoskonalen.

Najlatwiejszym sposobem przekazania wiedzy jest jednak spotkanie sie przy lodce, wtedy mozna cos pokazac, bo takie tlumaczenie pisemne nie zawsze jest zrozumiale. Mimo to w razie pytan jestem zawsze do dyspozycji.

pozdrawiam,
    Bogdan

Marcin
    Participant

Bogdan, dzięki za zaangażowanie.
    Zgadzam się z Tobą, że najlepiej rozmawiać przy łódce (chyba dobrze odczytałwm słowo „lodce” :)) i mam nadzieję, że najdalej na MP do takiego spotkania dojdzie. W końcu nie będą to ostatnie MP!!!
    Być może, jak będziemy już znali szczegółowy program Mistrzostw będzie można tam dopisać punkt pt. porady techniczne albo podobny.
    W każdym razie dziękuje za dotychczasowe porady. Na pewno na MP będziemy z salingami i trapezami.
    Marcin
    PS. wiek mojej łódki mnie nie martwi. jest super!!! myślę tylko co można w niej usprawnić, bowiem nie jesteśmy załogą z regatową przeszłością. MR

Paweł Prus
    Participant

Na pewno wspólne spotkanie i pływanie będzie najlepszą okazją do wymiany doświadczeń. Ale do spotkania na MP jeszcze pół roku, więc Bogdan, jeśli pozwolisz to będę korzystał także z Twojej wiedzy za pośrednictwem tego forum ;)
    Zwłaszcza, że przede mną sporo pracy zanim mój Korsarz będzie gotów na MP :) Ale nie poddaję się i mam nadzieję, że uda mi się go doprowadzić do porządku do lipca.

PS. Gdzie się podziewa nasz forumowy Admin? :)) Odkąd zamieściłem wątek o obciągaczu bomu, w jednym z działów regularnie pojawia się dziwny spam :)

Bogdan Knitter
    Keymaster

jestem do dyspozycji, pytaj o wszystko co Cie interesuje, a ja postaram sie odpowiadac :P

Super User
    Keymaster

Tu forumowy Admin – SPAM usunięty B)

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2023. All rights reserved.