„Poznaj swojego Korsarza” cz. lI -zagadkowa winda?

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika „Poznaj swojego Korsarza” cz. lI -zagadkowa winda?

• This topic is empty.
Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author
    Paweł Prus
    Participant

Kolejny odcinek z serii: „co to za ustrojstwo” :)

W dziobowej części kokpitu, po lewej stronie skrzynki mieczowej mam urządzenie, które widzę pierwszy raz w życiu. Nie miałem za bardzo warunków, żeby dokładnie się temu przyjrzeć i to rozpracować więc pytanie do Was: co to jest i do czego to służy?

Wygląda jak jakaś dziwna winda, naciąg którejś z lin lub coś w tym stylu. Ale przyznam się szczerze, że nie mam pojęcia do czego to służy. Zdjęcie wykonane od strony rufy, widoczne są tez dwa otwory po jakiejś knadze czy stoperze, który był w tym miejscu?

Zdjęcie w załączniku

POL-3
    Participant

Witam,

gratuluje zakupu szybkiej lodki,
    tzw. ustrojstwo ;) nie jest niczym innym jak naciagiem sztagu od dolu przez dziob.
    W samym dziobie jest bloczek metalowy przez ktory biegnie stalowka laczona ze sztagiem na pokladzie.

pozdrawiam,
    Marek
    POL-3

Bogdan Knitter
    Keymaster

tak jak napisal Marek jest to przekladnia, tyle tylko ze nie do naciagania sztagu tylko genuy(dziwne slowo) sztag w Korsarzu jest potrzebny tylko do podtrzymywania masztu, jak lodka jest ozaglowana, to funkcje te przejmuje genua w ktorej w liku przednim znajduje sie linka stalowa.

Paweł Prus
    Participant

Witamy Marka na forum ;)

Panowie dzięki za info, ale nie wszystko tutaj rozumiem.

Po pierwsze jak działa ten naciągacz genui?

Po drugie – dlaczego znajduje się z lewej strony skrzynki mieczowej? Nie bardzo rozumiem którędy lina przechodzi pod pokładem do kokpitu? Chyba nie przez tunel spinakera???

Po trzecie – co znajdowało się za naciągaczem :) Chodzi mi o te dwie małe dziurki widoczne na zdjęciu.

Pozdr
    Pruzky

Cześć Marek :)

@pruzky
    jesteś szczęściarzem że to masz – w mojej leciwej łódeczce tego brakuje.

będę śledził z uwagą ten wątek to może dowiem się jak to zrobić u siebie.
    Pozdrawiam

Paweł Prus
    Participant
    Michał Wójcik wrote:
    @pruzky

Michał, mając na uwadze stan mojej łódki określę to tak: „kwiatek do kożucha” :D

pruzky wrote:
    Michał Wójcik wrote:
    @pruzky

Michał, mając na uwadze stan mojej łódki określę to tak: „kwiatek do kożucha” :D

jest aż tak źle?
    polecam artykuł :
    https://korsar.pl/pl/galeria/remonty/30-korsar-1968-rok-remont
    😆

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.