Mocowanie szotów foka

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika Mocowanie szotów foka

• This topic is empty.
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Anonymous
    Inactive

Oglądałem zdjęcia z różnych imprez i zauważyłem że szoty genui nie są przyszeklowane do rogu szotowego tylko zamocowane cienką linką.

Dlaczego tak i jaki węzeł jest stosowany?

Grzegorz

Bogdan Knitter
    Keymaster

Czesc Grzegorz,

nie ma zakazu mocowania szotow za pomoca szekli, ale szekla jest out! :)
    Jak sie taki wezel nazywa, tego nie wiem, ale obiecuje, ze nagram jak taki patent sie wykonuje
    i wstawie do netu abys mogl sobie zobaczyc jak to dziala. A korzysc taka, ze w razie przetrymowania lodki na wodzie latwiej taki wezel przewiazac, jak odkrecic szekle: nie wierzysz? to uwierzysz :)

pozdrawiam,
    Bogdan

Anonymous
    Inactive

Bogdan,

Jak zwykle odpowiadasz na każde pytanie :-)

Widzę że od jakiegoś czasu szekle odchodzą w zapomnienie. Jakieś lineczki z dziurką, kuleczki. Szekle podobno rysują aluminiowy maszt a jeśli „drzewce” :-) węglowe to już całkowicie zabronione.

Czy węzeł na szocie to może wyblinka?
    A mocowanie rogu szotowego to ratowniczy?

Grzegorz

Proszę :)

niebieskie – szoty
    szare – genua
    czerwona – linka zamiast szekli

Jedyna trudność to zrobienie otworu w szotach. Warto na tą okolicznośc wyposażyć się w szpikulec.

[attachment=301]mocowanieszotow.jpg[/attachment]

Oczywiście po założeniu linki zaciskasz supełki w pętelce.

Anonymous
    Inactive

Dziękuje Michał!

Jakie to proste :-) Nie trzeba obszytej kauszy i szekli…

Rozumiem że zaciśnięte supełki w pętelce to te czerwone kuleczki na końcach czerwonej linki?
    Jaka średnica czerwonej linki?

Pozdrawiam

Grzegorz

oj śrenicy nie pamiętam … ale jakbym miał strzelać to ze 2mm (?)

tak na końcu czerwonej linki sa supełki. jak zaciśniesz pętle to supełki sie zablokują.

Anonymous
    Inactive

Michał, jeszcze raz dziękuję!

Grzegorz

Antek
    Participant

Polecam zamiast tej czerwonej linki z obrazka Michała korzystać jednak z porządnej miękkiej szekli (Softschäkel po niemiecku). 2mm to za mało, w ostrym gazie może się przetrzeć i puścić. U mnie na POL8437 jest to zrobione z Dyneemy 4mm. Czas produkcji ~jedno piwo, materiał ok 10pln (tyle kosztuje metr dobrej Dyneemy). Jak szpikulca można użyć widelczyka do ciasta (takiego co ma jeden ząb 'bardziej’).

W razie pytań – pisz.

P.S. Tak na szybko znalazłem takie coś, ale widzę że na YT jest tego więcej. https://www.youtube.com/watch?v=2bwKJIhSLEs

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.