Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Technika › Mocowanie szotów foka
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
29 listopada 2015 at 23:26 #1502AnonymousInactive
Oglądałem zdjęcia z różnych imprez i zauważyłem że szoty genui nie są przyszeklowane do rogu szotowego tylko zamocowane cienką linką.
Dlaczego tak i jaki węzeł jest stosowany?
Grzegorz
2 grudnia 2015 at 20:48 #2113Bogdan KnitterKeymasterCzesc Grzegorz,
nie ma zakazu mocowania szotow za pomoca szekli, ale szekla jest out!
Jak sie taki wezel nazywa, tego nie wiem, ale obiecuje, ze nagram jak taki patent sie wykonuje
i wstawie do netu abys mogl sobie zobaczyc jak to dziala. A korzysc taka, ze w razie przetrymowania lodki na wodzie latwiej taki wezel przewiazac, jak odkrecic szekle: nie wierzysz? to uwierzyszpozdrawiam,
Bogdan3 grudnia 2015 at 13:39 #2114AnonymousInactiveBogdan,
Jak zwykle odpowiadasz na każde pytanie
Widzę że od jakiegoś czasu szekle odchodzą w zapomnienie. Jakieś lineczki z dziurką, kuleczki. Szekle podobno rysują aluminiowy maszt a jeśli „drzewce” węglowe to już całkowicie zabronione.
Czy węzeł na szocie to może wyblinka?
A mocowanie rogu szotowego to ratowniczy?Grzegorz
4 grudnia 2015 at 07:05 #2116Michał Wójcik POL11ParticipantProszę
niebieskie – szoty
szare – genua
czerwona – linka zamiast szekliJedyna trudność to zrobienie otworu w szotach. Warto na tą okolicznośc wyposażyć się w szpikulec.
[attachment=301]mocowanieszotow.jpg[/attachment]
Oczywiście po założeniu linki zaciskasz supełki w pętelce.
4 grudnia 2015 at 13:24 #2115AnonymousInactiveDziękuje Michał!
Jakie to proste Nie trzeba obszytej kauszy i szekli…
Rozumiem że zaciśnięte supełki w pętelce to te czerwone kuleczki na końcach czerwonej linki?
Jaka średnica czerwonej linki?Pozdrawiam
Grzegorz
4 grudnia 2015 at 13:36 #2117Michał Wójcik POL11Participantoj śrenicy nie pamiętam … ale jakbym miał strzelać to ze 2mm (?)
tak na końcu czerwonej linki sa supełki. jak zaciśniesz pętle to supełki sie zablokują.
5 grudnia 2015 at 09:58 #2118AnonymousInactiveMichał, jeszcze raz dziękuję!
Grzegorz
8 grudnia 2015 at 15:14 #2119AntekParticipantPolecam zamiast tej czerwonej linki z obrazka Michała korzystać jednak z porządnej miękkiej szekli (Softschäkel po niemiecku). 2mm to za mało, w ostrym gazie może się przetrzeć i puścić. U mnie na POL8437 jest to zrobione z Dyneemy 4mm. Czas produkcji ~jedno piwo, materiał ok 10pln (tyle kosztuje metr dobrej Dyneemy). Jak szpikulca można użyć widelczyka do ciasta (takiego co ma jeden ząb 'bardziej’).
W razie pytań – pisz.
P.S. Tak na szybko znalazłem takie coś, ale widzę że na YT jest tego więcej. https://www.youtube.com/watch?v=2bwKJIhSLEs
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.