listwy usztywniające grota

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika listwy usztywniające grota

• This topic is empty.
Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author
    Anonymous
    Inactive

Drodzy koledzy! Czy listwy usztywniające grota powinny być wsunięte bardziej elastyczną końcówką do środka żagla czy na zewnątrz?

Tadek
    Participant

Też miałem taki dylemat. Raz wkładałem listwy cienką strona do środka, a raz odwrotnie. I nie mogłem sobie doradzić. Pytałem kilka osób i zdania były podzielone. Ale zauważyłem, że grot lepiej się układa w moim przypadku, jak listwy są założone cienką stroną na zewnątrz.
    Może zrób fotki listew i zapodaj do wątku ( być może po końcówkach będzie można coś wywnioskować).

Anonymous
    Inactive

Dzięki za podpowiedź. Sprawa faktycznie jest nieoczywista. Z jednej strony wadawałoby się się, że lik wolny powinien być usztywniony, a środek żagla zachować profil. W takim wypadku sztywniejsza końcówka listwy powinna się znaleźć na zewnątrz. Z drugiej jednak strony intuicyjnie chciałoby się umieścić te listwy w odwrotnej pozycji, czyli sztywną końcówką do środka. Widać, że trzeba eksperymentować.

Tadek
    Participant

Piotrek- sorki – napisałem odwrotnie jak mam założone ( pamięć zawodzi). Coś mnie dręczyło i musiałem sprawdzić.

Anonymous
    Inactive

no to jesteśmy w domu!

Bogdan Knitter
    Keymaster

@Piotr,
    listwy elastyczna, ciensza strona w kierunku liku przedniego i nie inaczej.

@Tadeusz,
    zdania sa podzielone ? nie wierze :D ;)

Anonymous
    Inactive

I jeszcze jedno pytanie. Czy listwy powinny być dokładnie tak długie jak kieszeń, w którą są wsuwane? U nas wszystkie oprócz najwyższej są krótsze o 3-4 cm, co oznacza, że siedzą dość luźno.

Bogdan Knitter
    Keymaster

powinny miec taka dlugosc jak kieszen, nie za dlugie, tak w sam raz :)

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.