Jarzmo masztu

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika Jarzmo masztu

• This topic is empty.
Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • Author
    Paweł Prus
    Participant

Czy ktoś ma może fotę na której widać mocowanie masztu do szyny na dnie kokpitu? Korzystając z ładnej pogody pierwszy raz otaklowałem swojego Korsarza i coś mi nie gra. Pięta masztu stoi zupełnie luźno, tak jakby brakowało mi jakiegoś elementu łączącego piętę masztu z szyną do regulacji jego ustawienia. Załączam foto, jak to wygląda mnie.
    Pozdr
    Pruzky

[attachment=30]pieta2.jpg[/attachment]

[attachment=29]pieta1.jpg[/attachment]

Ps. Ten kawałek metalu z dziurami (wantownik) włożyłem tymczasowo, żeby mi maszt sam się nie przestawił podczas taklowania ;)

Pruzky,
    poczekajmy aż się wypowie nasz Guru Bogdan, ale wg mnie jest chyba ok.
    Sam na początku się dziwiłem jak to jest zrobione u mnie w łódce. Pięta masztu jest wsadzona pomiędzy ścianki lezącego na plecach profilu U, a dwie śruby – teoretycznie może on w każdej chwili wyskoczyć. (ale to tylko teoretycznie – bo u mnie jeszcze nigdy nie wyskoczył ;) ). Maszt w zasadzie jest trzymany tylko przez wanty i sztag.

[img]https://lh4.googleusercontent.com/-AYVvQH-crhY/SoPAvrkol_I/AAAAAAAAHYY/kOtMqbZDHko/s989/P8132935.JPG[/img]

Bogdan Knitter
    Keymaster

Hi,
    moim zdaniem, to ta stopa nie pasuje do tej szyny.

chyba wiem nawet dlaczego, dokladne wyjasnienie napisze droga mailowa.

Paweł Prus
    Participant

Znawcą nie jestem, ale od razu zdziwiło mnie to, że oba elementy są jakby z zupełnie innej bajki.

Bogdan, mam nadzieję, że Twój mail nie będzie oznaczał dla mnie kolejnych złych wiadomości. Gdy ostatnio otaklowałem Korsarza i zobaczyłem ile czeka mnie z nim pracy to prawie się załamałem… ;)

Bogdan Knitter
    Keymaster

Pawel,
    nic sie nie boj ;) im wiecej pracy wlozysz w te lodke tym bardziej bedziesz ja kochal 😆
    (wiem cos o tym, a Michal pewnie tez :P )
    szkoda, ze mieszkasz tak daleko, pomoglbym z wielka checia w doprowadzeniu Vagabunda do porzadku.

Ahoj!

hehe miałem racje że trzeba poczekać na Bogdana ;)
    W każdym razie Paweł, niech Cię nie zdziwi (w przszyłości), że na naszych łódkach maszt nie jest przymocowany. Jest „wolny” a ruchy ma ograniczone jedynie w płaszczyźnie poziomej.
    Ja byłem w małym szoku na początku.
    Pozdrawiam

Viewing 6 posts - 1 through 6 (of 6 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2023. All rights reserved.