Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Technika › Grubość szotów
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
20 marca 2012 at 14:02 #1491Paweł PrusParticipant
Na dniach będę wymieniał u siebie szoty. Jakiego rodzaju lin używacie i jakiej są grubości?
Pozdr
Pruzky20 marca 2012 at 22:29 #1705Bogdan KnitterKeymasterszoty spinakera 6mm
szoty genua 8mm – polecam prowadzic w obiegu zamknietym, tak jak szoty spinakera
szoty grota 10mmrodzaj liny najlepiej taki aby dobrze sie trzymalo, tzn. miekka lina, nie sztuczna!
wazne sa odpowiednie dlugosci, dlatego nie kupuj zbyt pochopnie.
21 marca 2012 at 15:08 #1710Michał Wójcik POL11ParticipantPolecam sklep Splot.
21 marca 2012 at 17:58 #1713Paweł PrusParticipantMichał, a jakie grubości szotów Ty masz u siebie?
Może ktoś kto się zna napisze także krótką ściągawkę o tym, jakiego rodzaju liny najlepiej nadają się na szoty, jakie na fały, a jakie na cumy?
Ps. Sklep Splot znam z sailforum, ceny mają rewelacyjne więc pewnie złożę zamówienie u nich.
Dzięki’
P.21 marca 2012 at 20:25 #1715Michał Wójcik POL11Participantpruzky wrote:Michał, a jakie grubości szotów Ty masz u siebie?Może ktoś kto się zna napisze także krótką ściągawkę o tym, jakiego rodzaju liny najlepiej nadają się na szoty, jakie na fały, a jakie na cumy?
Ps. Sklep Splot znam z sailforum, ceny mają rewelacyjne więc pewnie złożę zamówienie u nich.
Dzięki’
P.Pruzky,
moje szoty musiałbym sprawdzić – nie pamiętam dokładnie.
Odnośnie ściągawki to zadzwoń do firmy Splot i oni Ci najlepiej doradzą jakie liny (z jakich materiałów) do danych funkcji najlepiej się nadają .
Ahoj4 lipca 2012 at 11:39 #2252AntekParticipantCzołem,
bogdan wrote:szoty spinakera 6mm
szoty genua 8mm – polecam prowadzic w obiegu zamknietym, tak jak szoty spinakeraBogadnie – czy możesz wyjaśnić stwierdzenie 'obieg zamknięty szotów’?
pozdr,
A.4 lipca 2012 at 11:55 #2255Paweł PrusParticipantBogdanem nie jestem, ale spróbuję Ci odpowiedzieć:
prowadzenie szotów w zamkniętym obiegu polega na tym, że lina od żagla idzie naokoło przez wszystkie bloki i kipy i wraca z powrotem do żagla. W ten sposób nie masz dwóch końców szota, a tylko jedną linkę, którą wybierasz raz z lewej, a raz z prawej burty. Nie wiem czy wystarczająco jasno to tłumaczę
4 lipca 2012 at 12:15 #2257Bogdan KnitterKeymasterPawel wyjasnil pytanie, jest dokladnie tak jak napisal:)
w obiegiu zamknietym prowadzimy szoty Genuy, Spinakera i fal spinakera, jezeli mamy tubus.4 lipca 2012 at 13:58 #2261Michał Wójcik POL11ParticipantOde mnie mały szkic
6 października 2012 at 11:29 #2596Lukasz SkrzyckiParticipantHej,
biorąc pod uwagę wielkość ożaglowania zastosowałbym:
1. Brasy spinaker – lina 5mm Liros Magic Pro. Brasy taperowane.
http://www.liros.com/en/products/productfinder/details/detail/liros-magic-pro.html2. Szoty grota i foka – założyłbym linę 6mm Liros Magic Pro. Ewentualnie lina 7 mm Liros Magic Sheet
http://www.liros.com/en/products/productfinder/details/detail/liros-magic-sheet.htmlSzoty- najlepiej lina miękka,przyjemna w dotyku, z dobrym „gripem”.
Brasy – Magic Pro jest super. Praktycznie nierozciągliwa, łatwa w taperowaniu. Bajka!pozdrawiam,
Luk
505 POL – 86656 października 2012 at 14:32 #2597Bogdan KnitterKeymasterHej Luk,
moze napisalbyc cos o waszych testach zagli od Narwala?
jakies wnioski, co poprawiliscie?
mysle, ze sam ksztalt powinien byc podobny do zagli Korsarza.
W poprzedni Weekend bylem na regatach kolo Frankfurtu i porownywalem zagle Narwala z zaglami marki Fritz,
musze powiedziec, ze roznice sa dosc znaczne. Jakosciowo jest ok, ale kroj musimy troche poprawic.pozdrawiam,
Bogdan -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.