Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Technika › Fał genua
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
15 czerwca 2020 at 14:10 #1520Przemysław LichotaParticipant
Cześć! Witam!
Od tego roku oficjalnie już pływam na Korsarzu – najprawdopodobniej!
Czy jest mi ktoś w stanie potwierdzić czy na 100% jest to Korsarz?
Na kadłubie była nazwa, zakupiony był z żaglami do Korsarza, wymiary się zgadzają.
Jednak posiada on forpik, co jest raczej nie spotykane.Czy posiada ktoś Korsarza w okolicach Łodzi i byłby w stanie co nieco doradzić?
W czasie pływania z genuą mam nie wystarczająco wybrany fał od niej. W jaki sposób rozwiązaliście ten problem? Obecnie mam linkę fi4/5 w maszcie i wychodzi dołem.
Obecnie myślę nad zastosowaniem zwykłej windy z 2 bloczków wiolinowych. Myślę tylko nad miejscem zamocowania jej. Czy ktoś korzysta z raks? Wydaję mi się, że nie jest to rozwiązanie dobre na żaglówkę o sportowym zacięciu.
Dla pewności, sztag przy pracy genuy może być luźny i nie mam się czym martwić, prawda?
Niestety nie mam oryginalnego masztu, ale nie narzekam bo trafił mi się Proctor.
Oczywiście nie jest to POL19, żagle kupione używane.Link do zdjęć: https://drive.google.com/drive/folders/1P0GIW7NAS28iQppsjkuETsZxvcyeCcl_?usp=sharing
PS jest jakaś grupa na fb?
15 czerwca 2020 at 14:42 #3110Bogdan KnitterKeymasterCzesc Mojo jojo,
To na 100 % nie jest Korsarz! Mowie to z cala powaga mojego urzedu
Dlatego tez nie mozemy ci nic poradzic, bardzo mi przykro.Wiem, ze w latach 70-tych byly produkowane takie podrobki Korsarzy przez stocznie francuzka, ale na chwile obecna nie moge sobie przypomniec nazwy. Kadluby te byly bardzo miernej jakosci, ale ozaglowanie pasowalo od orginalnego Korsarza.
Szkoda, ze przed zakupem nie zapytales…..
pozdrawiam,
Bogdan15 czerwca 2020 at 14:47 #3111Przemysław LichotaParticipantDziękuję bardzo za rozwianie wątpliwości
Dzięki temu już wszystko wiem. Żaglówkę dostałem od Taty, on był poprzednim właścicielem.No nic szkoda w każdym razie, jeszcze raz dziękuję!
15 czerwca 2020 at 14:50 #3112Bogdan KnitterKeymasterjuz sobie przypomnialem, to cos nazywa sie : Dyjon 16 i oprocz podobnych wymiarow, dna o podobnym ksztalcie oraz ozaglowania, nie ma z Korsarzem nic wspolnego.
przepraszam
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.