Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Rozmaitości › Facebook
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
22 lutego 2012 at 15:38 #1440Michał Wójcik POL11Participant
Witam forumowiczów,
chciałbym zapytać Szanowne Grono czy widzicie sens i potrzebę stworzenia na facebooku profilu Polskiej Floty Klasy Korsarz?
Zakładając hipotetycznie, że w wyniku demokratycznego i tajnego głosowania okaże się że wchodzimy w ten rodzaj promocji klasy to czy jest wśród nas osoba, która chciałaby i mogłaby się tym tematem zająć? 👿
Pozdrawiam
22 lutego 2012 at 17:38 #1634MarcinParticipantPopieram, choć żadnej pomoc nie mogę zaoferować
23 lutego 2012 at 18:17 #1639Paweł PrusParticipantChoć nie jestem pewien co do skuteczności takiej promocji na FB (w przypadku http://www.korsar.pl), to mogę się tym zająć. Prowadzę fanpejdża Dobrych Wiatrów, więc mógłbym równocześnie robić to samo z fanpejdżem klasy Korsarz. Należałoby tylko się zastanowić, czy ma być to profil jachtów Korsarz, Floty, Stowarzyszenia, czy portalu http://www.korsar.pl ?
23 lutego 2012 at 19:59 #1644Michał Wójcik POL11ParticipantQuote:…mogę się tym zająćPaweł – super! dzięki
Quote:Należałoby tylko się zastanowić, czy ma być to profil jachtów Korsarz, Floty, Stowarzyszenia, czy portalu http://www.korsar.plW mojej ocenie powinna być to przede wszystkim promocja klasy. Na tym wg. mnie najbardziej powinno nam zależeć – aby korsarz był z roku na rok coraz bardziej popularną żaglówką w Polsce. W ślad za tym będzie przybywało nam nowych członków i coraz większa grupa żeglarzy będzie cieszyła się tą świetną łódką.
Jeżeli będziemy promować klasę korsarz to coraz bardziej popularny będzie stawał się nasz portal i Stowarzyszenie. Jednak priorytetem dla mnie jest dobro klasy.a jak Wy sądzicie?
26 lutego 2012 at 07:25 #1647MarcinParticipantMyślę, że Michał ma rację, że na facebooku powinniśmy propagować przede wszystkim klasę. To z pewnością będzie promocja zarówno stowarzyszenia , jak i portalu, o których informacje będą pojawiać się przecież przynajmniej przy okazji. Wystarczyłoby np., aby widoczna była informacja, że fanpejdż jest prowadzony przez Stowarzyszenie (niczego nie ujmując Pruzkyemu, oczywiście) albo, żeby były tam linki do portalu.
Tak na marginesie to chyba muszę częściej zaglądać na fb :blush:
26 lutego 2012 at 22:46 #1657Michał Wójcik POL11Participant@pruzky
nie widzę sprzeciwu forumowiczów, więc w mojej ocenie możesz zacząć działać :cheer:
jak już coś zrobisz to podaj linki to podepniemy fanpejdża pod nasza stronę.
powodzenia!28 lutego 2012 at 22:50 #1671Paweł PrusParticipantJuż miałem założyć tego fanpejdża, ale muszę raz jeszcze z Wami skonsultować jego nazwę
Sprawa wygląda następująco: na FB jest kilka fanpejdży różnych klas łodzi. I z tego co się zdążyłem zorientować to żadna nie występuje jedynie pod nazwą klasy.
Bierze się to chyba stąd, jak działa wyszukiawrka FB. Jeżeli wpisze się do niej słowo Korsarz to podsuwa od razu wszystkie możliwe strony z tym słowem w nazwie plus osoby, które mają takie nazwisko. W tej chwili podsuwa na pierwszym miejscu Tawernę Korsarz.Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że słowo Korsarz funkcjonuje w języku codziennym. Więc obawiam się, że jeżeli nazwiemy naszego fanpejdża po prostu Korsarz, to wtedy nie każdy złapie, że to o jachty chodzi.
Dodatkowym utrudnieniem jest polityka prowadzona przez FB – nie zapominajmy, że jest to przede wszystkim biznes.
FB pozwala założyć fanpejdża w 6 przypadkach: 1. Lokalny biznes lub miejsce, 2. Firma, organizacja lub instytucja, 3. Marka lub produkt, 4. Artysta, zespół lub osoba publiczna, 5. Rozrywka, 6. Strona dobroczynnej organizacji lub Społeczności.Z tego co zdążyłem zauważyć, to każda klasa obecna na FB działa inaczej i występuje pod inną nazwą. I najczęściej jest to albo społecznośc jakiegoś portalu („470er.pl – czyli Ogólnopolski Portal Klasy 470”) albo flota danej klasy („Klasa 505 w Polsce”)
Niektóre nazwy są w ogóle kuriozalne i wręcz utrudniają dotarcie na te fanpejdże. Np. fanpejdż Hobbie Catów ma nazwę „PHCA” W życiu bym tam nie trafił gdyby nie google
Dlatego proponuję raz jeszcze rozważyć pod jaką nazwą ma powstać ten fanpejdż:
1. Korsarz
2. Jachty Korsarz
3. Flota Korsarz
4. Polska Flota Klasy Korsarz
5. Klasa Korsarz w Polsce
6. Inna nazwa (jaka?)
Ja jestem za numerem 4 lub 5. Nie pozostawiają wątpliwości o co chodzi na pierwszy rzut oka i wyróżniać się będą w wyszukiwarce. Ta nazwa pozwoli też nam założyć fanpejdża jako „Społeczność”
Napiszcie my co o tym myślicie.Pozdr
Pruzkyps. Może być niezrozumiałym dla Was dlaczego tym pisze i jakie to ma znaczenie. FB nie pozwala usunąć trwale treści, które raz tam zostaną zamieszczone. Co oznacza, że jak popełni się na początku błąd co do nazwy, a potem się zmieni zdanie i założy nowy fanpejdż, to ten stary i tak zostanie w wyszukiwarce, która będzie kierowała tam czasem nowe osoby. Śmietnika raz założonego na FB nie da się po prostu usunąć, dlatego należy przemyśleć tu każdy krok
29 lutego 2012 at 08:35 #1678Michał Wójcik POL11Participant@pruzky
z Twoich propozycji najbardziej podoba mi się nr. 4 czyli Polska Flota Klasy Korsarz.
Jednak zastanowiłbym sie jeszcze nad Klasa Korsarz.19 marca 2012 at 12:08 #1694Michał Wójcik POL11ParticipantPruzky,
i jak tak sytuacja ?
Jest juz się czym chwalić?
Ahoj20 marca 2012 at 13:14 #1701Paweł PrusParticipantMichał Wójcik wrote:Pruzky,i jak tak sytuacja ?
Jest juz się czym chwalić?
AhojJeszcze nie, ale wezmę się za to niebawem. Rozumiem, że stanęło na Polska Flota Klasy Korsarz?
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.