Czy Korsarz jest dla mnie?

Home Forums Powitanie Przedstaw się Czy Korsarz jest dla mnie?

• This topic is empty.
Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • Author
    Anonymous
    Inactive

Dzień dobry

Jestem już znacznie po 40tce ale w dobrej formie:) Żeglowałem trochę jako nastolatek na śródlądziu głownie na kabinówkach, a teraz znów chcę wrócić do tego sportu. Szukam łódki otwarto-pokładowej na Zalew Zegrzyński głównie do samotnego pływania (70%), czasem z 15-letnim synem, który ma już patent żeglarza, a czasem chciałbym wziąć jeszcze na pokład młodszego 7-latka i nie przestraszyć go zbytnimi przechyłami. Czy Korsarz to dobry wybór czy raczej zbyt narwista? Bardo chętnie wysłucham opinii. Czy są jeszcze dostępne łodzie nowe? Jeśli tak to gdzie ich szukać?

Bogdan Knitter
    Keymaster

Witaj!
    Dzięki za zainteresowanie nasza klasa, jeżeli szukasz odkrytopokladowej łódki i chcesz pływać w70% samotnie, to chyba Korsarz nie jest najlepsza opcja. Oczywiście można pływać samemu, ale czy o to chodzi w regatowej lodzi ze spinakerem? Raczej nie, pływanie Korsarzem, to przede wszystkim frajda w ślizgu z załogantem na trapezie i tutaj myśle, ze twój syn szybko nabrałby chęci i po pierwszej próbie już nigdy nie chciałby pływać na łódce bez trapezu. Ja na przykład pływam rekreacyjnie z wnuczka dziesięcioletnia. Dobrze wyposażony Korsarz ma dużo możliwości trymu i można go tak ustawić, aby nawet przy silnych wiatrach był do opanowania, ale to wymaga wiedzy, a takowa najlepiej zdobywa się startując w regatach. Co do nowych Korsarzy, to możesz kupić tutaj nówkę: http://www.eiermann.de/Segeljollen/Korsar/Mader_Korsar.html
    pozdrawiam

Anonymous
    Inactive

Cześć Bogdan

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zainteresowało mnie to, że da się też Korsarzem rekreacyjnie popływać z 10letnim dzieckiem. Rozumiem, że z kolei 3 osoby to już trochę ciasno dla tej żaglówki, prawda?

Pozdrawiam

Bogdan Knitter
    Keymaster

rekreacyjnie to ja pływam dwóch dorosłych + dwoje dzieci, miejsca jest wystarczająco dużo, oczywiście nie jest to łódka kabinowa. Duże znaczenie ma tez rodzaj wybudowy kockpitu, są różne. Najlepiej podjechać do nas na regaty i zobaczyć live.

Anonymous
    Inactive

Dziękuję za zaproszenie, jak będę się wybierał w okolice Chojnic to zajrzę w takim razie :)
    Na razie jeszcze tu lokalnie na Zalewie Zegrzyńskim chcę przetestować pewną łódkę. Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia. Pozdrawiam

Viewing 5 posts - 1 through 5 (of 5 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2024. All rights reserved.