Home › Forums › Powitanie › Przedstaw się › Czy Korsarz jest dla mnie?
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
23 września 2020 at 14:04 #1262AnonymousInactive
Dzień dobry
Jestem już znacznie po 40tce ale w dobrej formie:) Żeglowałem trochę jako nastolatek na śródlądziu głownie na kabinówkach, a teraz znów chcę wrócić do tego sportu. Szukam łódki otwarto-pokładowej na Zalew Zegrzyński głównie do samotnego pływania (70%), czasem z 15-letnim synem, który ma już patent żeglarza, a czasem chciałbym wziąć jeszcze na pokład młodszego 7-latka i nie przestraszyć go zbytnimi przechyłami. Czy Korsarz to dobry wybór czy raczej zbyt narwista? Bardo chętnie wysłucham opinii. Czy są jeszcze dostępne łodzie nowe? Jeśli tak to gdzie ich szukać?
24 września 2020 at 08:45 #3117Bogdan KnitterKeymasterWitaj!
Dzięki za zainteresowanie nasza klasa, jeżeli szukasz odkrytopokladowej łódki i chcesz pływać w70% samotnie, to chyba Korsarz nie jest najlepsza opcja. Oczywiście można pływać samemu, ale czy o to chodzi w regatowej lodzi ze spinakerem? Raczej nie, pływanie Korsarzem, to przede wszystkim frajda w ślizgu z załogantem na trapezie i tutaj myśle, ze twój syn szybko nabrałby chęci i po pierwszej próbie już nigdy nie chciałby pływać na łódce bez trapezu. Ja na przykład pływam rekreacyjnie z wnuczka dziesięcioletnia. Dobrze wyposażony Korsarz ma dużo możliwości trymu i można go tak ustawić, aby nawet przy silnych wiatrach był do opanowania, ale to wymaga wiedzy, a takowa najlepiej zdobywa się startując w regatach. Co do nowych Korsarzy, to możesz kupić tutaj nówkę: http://www.eiermann.de/Segeljollen/Korsar/Mader_Korsar.html
pozdrawiam24 września 2020 at 08:53 #3118AnonymousInactiveCześć Bogdan
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zainteresowało mnie to, że da się też Korsarzem rekreacyjnie popływać z 10letnim dzieckiem. Rozumiem, że z kolei 3 osoby to już trochę ciasno dla tej żaglówki, prawda?
Pozdrawiam
24 września 2020 at 09:16 #3119Bogdan KnitterKeymasterrekreacyjnie to ja pływam dwóch dorosłych + dwoje dzieci, miejsca jest wystarczająco dużo, oczywiście nie jest to łódka kabinowa. Duże znaczenie ma tez rodzaj wybudowy kockpitu, są różne. Najlepiej podjechać do nas na regaty i zobaczyć live.
24 września 2020 at 12:44 #3120AnonymousInactiveDziękuję za zaproszenie, jak będę się wybierał w okolice Chojnic to zajrzę w takim razie
Na razie jeszcze tu lokalnie na Zalewie Zegrzyńskim chcę przetestować pewną łódkę. Dziękuję za wszystkie spostrzeżenia. Pozdrawiam -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.