Home › Forums › Regaty, spotkania, zloty › Puchar Polski klasy Korsarz › Cykl regat w 2013r – Puchar Polski
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
20 lipca 2012 at 20:29 #1515
Michał Wójcik POL11
ParticipantWitam Szanownych Korsarzy,
na fali entuzjazmu po MMP chciałbym zaproponować szanownemu forum zorganizowanie wspólnymi siłami w przyszłym sezonie Pucharu Polski Klasy Korsarz.
Z uwagi na to z jest nas coraz więcej, a co ważniejsze coraz więcej załóg chcących się ścigać proponuję wpisać na stałe do kalendarza (prócz oczywiście MMP) kilka imprez rozrzuconych po kraju:np:
* Puchar Wielkopolski
* Błękitna wstęga na Charzykowskim
* Puchar Warszawy
+ dwie jeszcze dwie imprezy: np. Zatoka Pucka i Lublin
(Zdzichu POL18 jest z Pomorza, Maja POL14 z Lublina)Co Wy na to?
Myślę że aby nasza klasa się rozwijała i abyśmy ściągali do siebie coraz więcej załóg to po prostu musimy pływać! Pływać jak najwięcej!
Jak podszkolimy swoje umiejętności i trochę dosprzętowimy nasze łódki to w przyszłym roku dołożymy naszym przyjaciołom z za OdryLiczę na Waszą aktywność w tym wątku.
Ahoj!20 lipca 2012 at 21:02 #2312Paweł Prus
ParticipantŚwietny pomysł! Musimy tylko to porządnie zaplanować. Moim zdaniem pamiętając o warunkach:
1. Nie więcej niż jedna impreza w miesiącu (ewentualnie 3 imprezy w lipiec-sierpień) – zazwyczaj weekend nie starcza na dojazd, regaty i powrót, potrzebny jest z jeden dzień urlopu, itp. Jeśli chcemy mieć dobrą frekwencję na starcie, to regaty nie mogą być zbyt czesto.
2. Na pewno jedna impreza w Charzykowych i jedna na Zegrzu – reszta do ustalenia.
3. Proponuję spróbować dogadać się z innymi klasami. Np. 505-ki startowały kilkanaście dni temu w regatach Nord Cup w Gdańsku:
myślę, że powinniśmy próbować podpinać się w podobny sposób do innych imprez – tak na pewno będzie łatwiej niż organizować wszystko od zera. Wiem, że w Kiekrzu k. Poznania na pewno sa regaty 470ek, może zrobimy coś razem z nimi?
20 lipca 2012 at 21:11 #2313Michał Wójcik POL11
Participantpruzky wrote:1. Nie więcej niż jedna impreza w miesiącu (ewentualnie 3 imprezy w lipiec-sierpień) – zazwyczaj weekend nie starcza na dojazd, regaty i powrót, potrzebny jest z jeden dzień urlopu, itp. Jeśli chcemy mieć dobrą frekwencję na starcie, to regaty nie mogą być zbyt czesto.MMP+3 imprezy (max 5 imprez w sezonie). Myślę że jak nasze Polskie podwórko zacznie być za małe to co po niektóre załogi będą chciały spróbować swoich sił za granicą np. na Gardasee we Włoszech
pruzky wrote:2. Na pewno jedna impreza w Charzykowych i jedna na Zegrzu – reszta do ustalenia.Mamy 3 załogi z Wielkopolski – ja tam chętnie na Powidz wyskoczę
pruzky wrote:3. Proponuję spróbować dogadać się z innymi klasami. Np. 505-ki startowały kilkanaście dni temu w regatach Nord Cup w Gdańsku:
Relacja z regat Nord CupTo jest bardzo dobry pomysł. Zresztą klasa 505 proponowała nam wspólne starty. Możemy zgrać z nimi nasz kalendarz.
20 lipca 2012 at 21:14 #2314Paweł Prus
ParticipantMichał Wójcik wrote:Mamy 3 załogi z Wielkopolski – ja tam chętnie na Powidz wyskoczęJa też, tylko te nasze załogi z Wielkopolski chyba jeszcze nie wiedzą, że będą organizatorami regat u siebie
23 lipca 2012 at 07:51 #2334Antek
ParticipantHello,
nie wiem jakie jest zaplecze regatowe w Powidzu. AFAIK nie ma tam żadnego klubu żeglarskiego. Temat do obadania.
Zdecydowanie lepiej jest na Kiekrzu, tutaj regaty są niemal co tydzień.
Chętnie się włączę w organizacjępozdr,
A.23 lipca 2012 at 20:37 #2335Michał Wójcik POL11
ParticipantAntek wrote:Hello,nie wiem jakie jest zaplecze regatowe w Powidzu. AFAIK nie ma tam żadnego klubu żeglarskiego. Temat do obadania.
Zdecydowanie lepiej jest na Kiekrzu, tutaj regaty są niemal co tydzień.
Chętnie się włączę w organizacjępozdr,
A.Super
– w takim razie Kacper rządzi w Wielkopolsce
Czekamy na info.
Ahoj!1 sierpnia 2012 at 19:09 #2339Anonymous
InactiveUważam to za bardzo dobry pomysł – gdyż każde wspólne ściganie bardzo integruje i propaguje klasę korsarz. Zgadzam się z Michałem, co do ilości imprez w miesiącu – jedna jest O.K.
Ahoj!
Zdzisław
2 sierpnia 2012 at 07:27 #2342Lukasz Skrzycki
ParticipantCześć,
Nad kalendarzem regat na rok 2013 Polskie Stowarzyszenie Klasy 505 rozpocznie prace we wrześniu (Walne Zebranie).Ponieważ wszyscy borykamy się z podobnymi problemami (finansowanie imprez, pozyskiwanie Sponsorów, frekwencja itp.)uważam, że powinniśmy spróbować połączyć nasze wysiłki – żeglujemy przecież na podobnych łódkach! Być może wspólnie byłoby łatwiej ogarnąć temat…
Do kalendarza 505 prawdopodobnie wejdą następujące imprezy:
– Zbąszyń (Jezioro Błedno, Nowy Tomyśl)- czerwiec 2013
– Nord Cup (Gdańsk) – lipiec 2013
– Gdynia
Będziemy jeszcze poszukiwać 2 imprez i lokalizacji najchętniej w centrum Polski(Kiekrz? Zegrze?)W związku z tym, że już od kilku lat przerabiamy ten temat, pozwolę sobie na kilka koleżeńskich uwag odnośnie układania kalendarzy:
– impreza otwarcia sezonu w czasie majówki to zazwyczaj zbyt wcześnie dla wielu załóg
– optymalną liczbą imprez wydaje się 5 spotkań (4- zbyt długie przerwy, 6- spada frekwencja)
– trzeba pokazywać się na regatach zagranicznych
– pod względem kosztów i promocji klasy opłaca się uczestniczyć w dużych, polskich imprezach o ustalonej renomie (np: Nord Cup)
– Mistrzostwa Polski lepiej planować pod koniec sezonu (dla 505 zwyczajowym staje się wrzesień), na akwenie morskim, raczej jako osobne wydarzenie (choć i to zależy od sytuacji).Serdecznie zapraszamy do współpracy. Mam nadzieję, że w 2013 uda nam się spotkać na jednej trasie…
pozdrawiam,
Luk
PSK 5052 sierpnia 2012 at 22:05 #2345Bogdan Knitter
KeymasterCzesc Luk,
na pewno zastanowimy sie nad Twoja propozycja,
osobiscie jestem za, nalezy tylko znalezc wspolny termin.pozdrawiam,
Bogdan3 sierpnia 2012 at 10:24 #2346Antek
ParticipantCzołem,
ten Kiekrz to ja bym widział wrzesień/październik. Lokalizacja o tyle dobra, że blisko do Niemiec, przez co frekwencja gości z zagranicy może być dość wysoka. Wszystko wskazuje na to, że kwiecień 2013-sierpień 2013 będę siedział w Aachen, więc jakiekolwiek ruchy organizacyjne będę miał mocno ograniczone… Czy klasa 5o5 ma kogoś gramotnego w Poznaniu/okolicach?
pozdr,
A.12 sierpnia 2012 at 21:09 #2371Michał Wójcik POL11
ParticipantBogdan,
uważam że jedna przyszłoroczna impreza powinna odbyć się na jeziorze Charzykowskim.
Masz pomysł kto powinien się zająć organizacją w tamtych stronach? :cheer:12 sierpnia 2012 at 21:23 #2373Bogdan Knitter
Keymasterpomysl mam, ale nie wiem czy ten „ktos” sie zgodzi
tak powoli trzeba zabrac sie za kalendarz regat na przyszly rok.
Kluby, ktore beda organizowaly te regaty musza podac terminy do PZZ, do pazdziernika.
Duzo czasu nie zostalo, a wiec do dziela prezesie12 sierpnia 2012 at 21:38 #2374Michał Wójcik POL11
Participantbogdan wrote:pomysl mam, ale nie wiem czy ten „ktos” sie zgodzi
tak powoli trzeba zabrac sie za kalendarz regat na przyszly rok.
Kluby, ktore beda organizowaly te regaty musza podac terminy do PZZ, do pazdziernika.
Duzo czasu nie zostalo, a wiec do dziela prezesiePlan na ten tydzień jest taki:
Kacper działa w Poznaniu – sprawdza terminy i możliwości do kogo możemy się podłączyć.
Bogdan działa w Chojnicach,
a Ja podgonię trochę temat MMP 2013 na Zegrzu w Warszawie.Pozostaje nam jeszcze ustalić dwie lokalizacje. Moja propozycja to Lublin u Majki (POL14), Zatoka u Zdzicha (POL18), albo coś u Marka (POL 13)
Co Wy na to?12 sierpnia 2012 at 21:54 #2375Paweł Prus
ParticipantA może zgłosimy klasę Korsarz do regat Nord Cup? To duża i ponoć bardzo fajna impreza. W tym roku startowały tam m.in. 505, 470, Hornet, Nautica, Finn, OK Dinghy i wiele innych klas:
Podoba mi się pomysł aby MMP odbyły się na Zegrzu. Najlepiej na zakończenie Pucharu, gdzieś w połowie września może?
12 sierpnia 2012 at 21:57 #2376Michał Wójcik POL11
Participantpruzky wrote:A może zgłosimy klasę Korsarz do regat Nord Cup? To duża i ponoć bardzo fajna impreza. W tym roku startowały tam m.in. 505, 470, Hornet, Nautica, Finn, OK Dinghy i wiele innych klas:Podoba mi się pomysł aby MMP odbyły się na Zegrzu. Najlepiej na zakończenie Pucharu, gdzieś w połowie września może?
Paweł,
moje prywatne zdanie jest takie, że Nordcup to super impreza i świetnie byłoby na niej co roku się pokazywać, ale mam duże wątpliwości czy będziemy na to gotowi już w przyszłym roku…?
Jeżeli przekonacie mnie że się mylę to z przyjemnością zgłosze nas do tej imprezy w 2013 r. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.