Cykl regat w 2013r – Puchar Polski

Home Forums Regaty, spotkania, zloty Puchar Polski klasy Korsarz Cykl regat w 2013r – Puchar Polski

• This topic is empty.
Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 41 total)
  • Author

Witam Szanownych Korsarzy,
    na fali entuzjazmu po MMP chciałbym zaproponować szanownemu forum zorganizowanie wspólnymi siłami w przyszłym sezonie Pucharu Polski Klasy Korsarz.
    Z uwagi na to z jest nas coraz więcej, a co ważniejsze coraz więcej załóg chcących się ścigać proponuję wpisać na stałe do kalendarza (prócz oczywiście MMP) kilka imprez rozrzuconych po kraju:

np:
    * Puchar Wielkopolski
    * Błękitna wstęga na Charzykowskim
    * Puchar Warszawy
    + dwie jeszcze dwie imprezy: np. Zatoka Pucka i Lublin
    (Zdzichu POL18 jest z Pomorza, Maja POL14 z Lublina)

Co Wy na to?

Myślę że aby nasza klasa się rozwijała i abyśmy ściągali do siebie coraz więcej załóg to po prostu musimy pływać! Pływać jak najwięcej!
    Jak podszkolimy swoje umiejętności i trochę dosprzętowimy nasze łódki to w przyszłym roku dołożymy naszym przyjaciołom z za Odry ;)

Liczę na Waszą aktywność w tym wątku.
    Ahoj!

Paweł Prus
    Participant

Świetny pomysł! Musimy tylko to porządnie zaplanować. Moim zdaniem pamiętając o warunkach:

1. Nie więcej niż jedna impreza w miesiącu (ewentualnie 3 imprezy w lipiec-sierpień) – zazwyczaj weekend nie starcza na dojazd, regaty i powrót, potrzebny jest z jeden dzień urlopu, itp. Jeśli chcemy mieć dobrą frekwencję na starcie, to regaty nie mogą być zbyt czesto.

2. Na pewno jedna impreza w Charzykowych i jedna na Zegrzu – reszta do ustalenia.

3. Proponuję spróbować dogadać się z innymi klasami. Np. 505-ki startowały kilkanaście dni temu w regatach Nord Cup w Gdańsku:

Relacja z regat Nord Cup

myślę, że powinniśmy próbować podpinać się w podobny sposób do innych imprez – tak na pewno będzie łatwiej niż organizować wszystko od zera. Wiem, że w Kiekrzu k. Poznania na pewno sa regaty 470ek, może zrobimy coś razem z nimi?

pruzky wrote:
    1. Nie więcej niż jedna impreza w miesiącu (ewentualnie 3 imprezy w lipiec-sierpień) – zazwyczaj weekend nie starcza na dojazd, regaty i powrót, potrzebny jest z jeden dzień urlopu, itp. Jeśli chcemy mieć dobrą frekwencję na starcie, to regaty nie mogą być zbyt czesto.

MMP+3 imprezy (max 5 imprez w sezonie). Myślę że jak nasze Polskie podwórko zacznie być za małe to co po niektóre załogi będą chciały spróbować swoich sił za granicą np. na Gardasee we Włoszech ;)

pruzky wrote:
    2. Na pewno jedna impreza w Charzykowych i jedna na Zegrzu – reszta do ustalenia.

Mamy 3 załogi z Wielkopolski – ja tam chętnie na Powidz wyskoczę ;)

pruzky wrote:
    3. Proponuję spróbować dogadać się z innymi klasami. Np. 505-ki startowały kilkanaście dni temu w regatach Nord Cup w Gdańsku:
    Relacja z regat Nord Cup

To jest bardzo dobry pomysł. Zresztą klasa 505 proponowała nam wspólne starty. Możemy zgrać z nimi nasz kalendarz.

Paweł Prus
    Participant
    Michał Wójcik wrote:
    Mamy 3 załogi z Wielkopolski – ja tam chętnie na Powidz wyskoczę ;)

Ja też, tylko te nasze załogi z Wielkopolski chyba jeszcze nie wiedzą, że będą organizatorami regat u siebie ;)

Antek
    Participant

Hello,

nie wiem jakie jest zaplecze regatowe w Powidzu. AFAIK nie ma tam żadnego klubu żeglarskiego. Temat do obadania.
    Zdecydowanie lepiej jest na Kiekrzu, tutaj regaty są niemal co tydzień.
    Chętnie się włączę w organizację :)

pozdr,
    A.

Antek wrote:
    Hello,

nie wiem jakie jest zaplecze regatowe w Powidzu. AFAIK nie ma tam żadnego klubu żeglarskiego. Temat do obadania.
    Zdecydowanie lepiej jest na Kiekrzu, tutaj regaty są niemal co tydzień.
    Chętnie się włączę w organizację :)

pozdr,
    A.

Super ;) – w takim razie Kacper rządzi w Wielkopolsce B)
    Czekamy na info.
    Ahoj!

Anonymous
    Inactive

Uważam to za bardzo dobry pomysł – gdyż każde wspólne ściganie bardzo integruje i propaguje klasę korsarz. Zgadzam się z Michałem, co do ilości imprez w miesiącu – jedna jest O.K.

Ahoj!

Zdzisław

Lukasz Skrzycki
    Participant

Cześć,

Nad kalendarzem regat na rok 2013 Polskie Stowarzyszenie Klasy 505 rozpocznie prace we wrześniu (Walne Zebranie).Ponieważ wszyscy borykamy się z podobnymi problemami (finansowanie imprez, pozyskiwanie Sponsorów, frekwencja itp.)uważam, że powinniśmy spróbować połączyć nasze wysiłki – żeglujemy przecież na podobnych łódkach! Być może wspólnie byłoby łatwiej ogarnąć temat…
    Do kalendarza 505 prawdopodobnie wejdą następujące imprezy:
    – Zbąszyń (Jezioro Błedno, Nowy Tomyśl)- czerwiec 2013
    – Nord Cup (Gdańsk) – lipiec 2013
    – Gdynia
    Będziemy jeszcze poszukiwać 2 imprez i lokalizacji najchętniej w centrum Polski(Kiekrz? Zegrze?)

W związku z tym, że już od kilku lat przerabiamy ten temat, pozwolę sobie na kilka koleżeńskich uwag odnośnie układania kalendarzy:
    – impreza otwarcia sezonu w czasie majówki to zazwyczaj zbyt wcześnie dla wielu załóg :(
    – optymalną liczbą imprez wydaje się 5 spotkań (4- zbyt długie przerwy, 6- spada frekwencja)
    – trzeba pokazywać się na regatach zagranicznych
    – pod względem kosztów i promocji klasy opłaca się uczestniczyć w dużych, polskich imprezach o ustalonej renomie (np: Nord Cup)
    – Mistrzostwa Polski lepiej planować pod koniec sezonu (dla 505 zwyczajowym staje się wrzesień), na akwenie morskim, raczej jako osobne wydarzenie (choć i to zależy od sytuacji).

Serdecznie zapraszamy do współpracy. Mam nadzieję, że w 2013 uda nam się spotkać na jednej trasie…

pozdrawiam,

Luk
    PSK 505

Bogdan Knitter
    Keymaster

Czesc Luk,

na pewno zastanowimy sie nad Twoja propozycja,
    osobiscie jestem za, nalezy tylko znalezc wspolny termin.

pozdrawiam,
    Bogdan

Antek
    Participant

Czołem,

ten Kiekrz to ja bym widział wrzesień/październik. Lokalizacja o tyle dobra, że blisko do Niemiec, przez co frekwencja gości z zagranicy może być dość wysoka. Wszystko wskazuje na to, że kwiecień 2013-sierpień 2013 będę siedział w Aachen, więc jakiekolwiek ruchy organizacyjne będę miał mocno ograniczone… Czy klasa 5o5 ma kogoś gramotnego w Poznaniu/okolicach?

pozdr,
    A.

Bogdan,
    uważam że jedna przyszłoroczna impreza powinna odbyć się na jeziorze Charzykowskim.
    Masz pomysł kto powinien się zająć organizacją w tamtych stronach? :cheer:

Bogdan Knitter
    Keymaster

pomysl mam, ale nie wiem czy ten „ktos” sie zgodzi :P
    tak powoli trzeba zabrac sie za kalendarz regat na przyszly rok.
    Kluby, ktore beda organizowaly te regaty musza podac terminy do PZZ, do pazdziernika.
    Duzo czasu nie zostalo, a wiec do dziela prezesie :)

bogdan wrote:
    pomysl mam, ale nie wiem czy ten „ktos” sie zgodzi :P
    tak powoli trzeba zabrac sie za kalendarz regat na przyszly rok.
    Kluby, ktore beda organizowaly te regaty musza podac terminy do PZZ, do pazdziernika.
    Duzo czasu nie zostalo, a wiec do dziela prezesie :)

Plan na ten tydzień jest taki:
    Kacper działa w Poznaniu – sprawdza terminy i możliwości do kogo możemy się podłączyć.
    Bogdan działa w Chojnicach,
    a Ja podgonię trochę temat MMP 2013 na Zegrzu w Warszawie.

Pozostaje nam jeszcze ustalić dwie lokalizacje. Moja propozycja to Lublin u Majki (POL14), Zatoka u Zdzicha (POL18), albo coś u Marka (POL 13)
    Co Wy na to?

Paweł Prus
    Participant

A może zgłosimy klasę Korsarz do regat Nord Cup? To duża i ponoć bardzo fajna impreza. W tym roku startowały tam m.in. 505, 470, Hornet, Nautica, Finn, OK Dinghy i wiele innych klas:

Nord Cup

Podoba mi się pomysł aby MMP odbyły się na Zegrzu. Najlepiej na zakończenie Pucharu, gdzieś w połowie września może?

pruzky wrote:
    A może zgłosimy klasę Korsarz do regat Nord Cup? To duża i ponoć bardzo fajna impreza. W tym roku startowały tam m.in. 505, 470, Hornet, Nautica, Finn, OK Dinghy i wiele innych klas:

Nord Cup

Podoba mi się pomysł aby MMP odbyły się na Zegrzu. Najlepiej na zakończenie Pucharu, gdzieś w połowie września może?

Paweł,
    moje prywatne zdanie jest takie, że Nordcup to super impreza i świetnie byłoby na niej co roku się pokazywać, ale mam duże wątpliwości czy będziemy na to gotowi już w przyszłym roku…?
    Jeżeli przekonacie mnie że się mylę to z przyjemnością zgłosze nas do tej imprezy w 2013 r.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 41 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.