Home › Forums › Powitanie › Przedstaw się › Ahoj Korsarze
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
10 czerwca 2015 at 07:45 #1417
77rally
ParticipantWitam wszystkich, przymierzam się do zakupu Korsara. Jako że będzie to moja pierwsza łódź będą wdzięczny za wszelkie porady na co w szczególności zwrócić uwagę przy zakupie . Pozdrawiam Piotrek
11 czerwca 2015 at 22:19 #2549Bogdan Knitter
KeymasterCzesc Piotr,
gdybys napisal jakie masz potrzeby, ulubione materialy i kwote ktora chcesz przeznaczyc na zakup lodki, to bardzo chetnie pomozemy w zakupie Korsarza.
Masz do wyboru kadlub z oblogow, czyli drewno, caly z GFK lub kadlub GFK a poklad drewniany.
Jezeli nie masz mozliwosci trzymania lodki pod dachem, to polecam GFK.Z jakiej miejscowosci jestes?
pozdrawiam,
Bogdan12 czerwca 2015 at 15:02 #255077rally
Participantzastanawiam się nad zakupem dokładnie tej łodzi http://olx.pl/oferta/zaglowka-jacht-korsar-470-505-kompletna-z-zaglami-i-osprzetem-CID767-IDa2Sbz.html#b68f1ccd53 – na co zwrócić szczególna uwagę ??? będzie to moja pierwsza łódź i raczej do turystyki , szukałem 470tki ale w tej kasie tylko popękane a korsar zdaje się być twardy. Jutro próba na wodzie.
P.S Z Opola
12 czerwca 2015 at 15:35 #2559Bogdan Knitter
Keymasterdo plywania turystycznego moze i sie nada, ale ja ci tej lodki nie polecam.
Nie wiem jak szybko chcesz kupic, ale ja bym poczekal i zrobil jakies porownanie.Zagle nie sa orginalne, tubus zaslepiony, i ogolnie ten rodzaj kadluba nie jest najlepszy.
Z doswiadczenia powiem ci, ze turystycznie poplywasz jeden sezon, raz wybierzesz sie do nas na regaty i stwierdzisz, ze lodka do wymiany. Troszeczke drozej kupisz lepsza ladke z przyczepa.
pozdrawiam,
Bogdan12 czerwca 2015 at 15:45 #256077rally
ParticipantDlaczego ten rodzaj kadłuba nie jest najlepszy Twoim zdaniem? Jutro się przekonam jak to pływa.
12 czerwca 2015 at 15:56 #2561Bogdan Knitter
Keymasterprzeplyn sie i zobacz czy nie jest miekka, te kadluby byly produkowane jako szkoleniowe,
czyli najtansze. Dzisiaj nie mam czasu, ale jutro moge ci przeslac pare fote na ktorych zobaczysz jakie sa rodzaje kadlubow, a jest ich kilka. Dno jest zawsze to samo, a kokpity sa rozne.12 czerwca 2015 at 19:33 #256277rally
ParticipantDzięki wielkie za szybką odpowiedź mój, mail oldtimer77@o2.pl. Zakładam że jeśli nie będzie brała wody będzie w miarę sztywna i spodoba mi się jak pływa to ją wezmę a szczegóły dopieszczę we własnym zakresie. Co do żagli to oczywiście są nieoryginalne ale za to w dobrym stanie. Jaka powinna być długość masztu i dokładny wymiar korsarskiego grota ?
12 czerwca 2015 at 20:42 #2563Łukasz
ParticipantWitaj 77rally,
Miło, że kolejna osoba pragnie zasilić Naszą flotę
Nie pamiętam nic o wymaganej długości masztu, jeśli się mylę proszę o wyprowadzenie mnie, Nas z błędu.
Co do wymiarów żagli w klasie Korsarz posiadamy przepisy techniczne i tutaj serdecznie zapraszam Ciebie do lektury pod linkiem: https://korsar.pl/images/2014/przepisy%20techniczne.pdf strona 1312 czerwca 2015 at 22:27 #2564Bogdan Knitter
KeymasterDługość masztu to 7metrow. Żagle od 505 na Korsarzu to nie jest dobry pomysł, ale to twoja decyzja. Oczywiście możesz je sprzedać i kupić jakieś oryginalne, ja tak bym zrobił. Niepokoją mnie te wklejone płyty, ta jedna zasłania tubusa, po co ? Nie wiem. Ale ta druga? Sprawdz, czy nie ma tam zalamanego pokladi
13 czerwca 2015 at 07:27 #256577rally
ParticipantMieliśmy wodować dziś ale gość się rano wycofał ze sprzedaży (po tym jak go uświadomiłem że zdecyduje się dopiero jak nią popływam) i mówi że ma kogoś kto kładzie kasę i zabiera także może było coś na rzeczy.Z lewej strony od dzioby była łatana, mam tez wrażenie że na zdjęciach maszt jest krzywy powyżej mocowania sztagu(na leżącym maszcie nie widać tego), pęknięte wzmocnienie w kokpicie i uszkodzona pięta może sugerować że maszt się przewrócił tak więc poszukuje dalej . Dzięki wielkie za wszelkie rady i proponuje przenieść część tego tematu do odpowiedniego działu dla potomnych.
13 czerwca 2015 at 16:12 #2566Bogdan Knitter
KeymasterSlyszalem, ze u nas we Flocie ktos chce sprzedac podobna lodke, tyle ze w b.dobrym stanie.
Dowiem sie o szczegoly i dam znac. -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.