Reply To: Remont POL – 18

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Rozmaitości Remont POL – 18 Reply To: Remont POL – 18

Zdzisław
Participant

Panowie, to rzeczywiście nie wygląda, zbyt elegancko, ale uparłem się, że doprowadzę, „staruszka” do świetności:) – ten makabryczny ubytek w trakcie dwóch weekendów będzie naprawiony:)

Udało mi się naprawić, oryginalny rolfok (tak mi się chociaż wydaje), forpik w środku już jest jak nowy, tzn. wszystkie wręgi wzmocnione, ich mocowania też, i pięknie zabezpieczone lakierem i farbą jachtową. Drugie podejście do salingu zakończone sukcesem, mocowanie do masztu pasuje, jak szyte na miarę, będę mógł go totalnie przypasować i zamocować jak postawię maszt. Klapki oraz zawiasy do zamykania otworów odpływowych w kadłubie czekają „tyko” na montaż końcowy.

Do szczęścia brakuje mi „używanego” spinakera oraz sipnaker-bomu – może ktoś mi doradzi, z czego można go zrobić samemu (aby był zbliżony do oryginalnego), oraz jakie powinny być zastosowane w nim końcówki. Mile widziane zdjęcia, a nawet oferty gotowe np. z allegro, gdyż wtedy mam większą pewność, że kupię właściwe.

Pozdrawiam wszystkich!

Zdzisław

P.S. Dodatkowa korzyść z tego remontu, iż nauczę się nowego zawodu szkutnika, oraz parę użytecznych elekro-narzędzi, gdyż szlifowanie ręczne mi zbrzydło:(

korsar.pl © 2025. All rights reserved.