Reply To: Pierwsze kroki z Korsarzem

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika Pierwsze kroki z Korsarzem Reply To: Pierwsze kroki z Korsarzem

Bogdan Knitter
Keymaster

a wiec, klapki odplywowe nalezy wykonac z pleksy, musisz sobie odrysowac otwor, dodac miejsce na uszczelke i wyciac. Nastepnie przykrecic do tych zawiasow, wywiercic w srodku dziurke i zalozyc gumke, aby mozna bylo te klapki zamykac i otwierac. Inna metoda stosowana w mlodszych rocznikowo lodkach, to przyklejenie folii na stale, w razie wywrotki musisz ta folie usunac, aby woda mogla odplywac. Mysle, ze na poczatek, to taka folia jest najlatwiejszym rozwiazaniem. Jak pojawisz sie na regatach, chociaz jako obserwator, to mozesz sobie wszystkie patenty zobaczyc nazywo, zrobic fotki i miec wlasna baze danych.
Blaszki do splywow nie kupisz oddzielnie, jedynie trzeba rozebrac jakas inna klapke, mam w garazu jakies czesci, ale sa rozne wymiary i nie wiem czy cos sie dopasuje.

Plywania bez zamkniecia tylnych odplywow nie polecam na poczatek, bo sie utopisz. Doswiadczone zalogi plywaja bez takich patentow, ale do tego trzeba miec bardzo dobra technike.

Zapraszam na poczatku maja do Charzykowa, na zywo jest wszystko latwiejsze :)

[attachment=457]52759648_1216390161853994_5716125197757579264_n.jpg[/attachment]

ja mam to zrobione tak, ze folia jest przyklejona tylko do polowy i w razie wywrotki sama sie odchyla dolem, aby wypuscic wode.

korsar.pl © 2025. All rights reserved.