Reply To: Facebook

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Rozmaitości Facebook Reply To: Facebook

Paweł Prus
Participant

Już miałem założyć tego fanpejdża, ale muszę raz jeszcze z Wami skonsultować jego nazwę:)

Sprawa wygląda następująco: na FB jest kilka fanpejdży różnych klas łodzi. I z tego co się zdążyłem zorientować to żadna nie występuje jedynie pod nazwą klasy.
Bierze się to chyba stąd, jak działa wyszukiawrka FB. Jeżeli wpisze się do niej słowo Korsarz to podsuwa od razu wszystkie możliwe strony z tym słowem w nazwie plus osoby, które mają takie nazwisko. W tej chwili podsuwa na pierwszym miejscu Tawernę Korsarz.

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że słowo Korsarz funkcjonuje w języku codziennym. Więc obawiam się, że jeżeli nazwiemy naszego fanpejdża po prostu Korsarz, to wtedy nie każdy złapie, że to o jachty chodzi.

Dodatkowym utrudnieniem jest polityka prowadzona przez FB – nie zapominajmy, że jest to przede wszystkim biznes.
FB pozwala założyć fanpejdża w 6 przypadkach: 1. Lokalny biznes lub miejsce, 2. Firma, organizacja lub instytucja, 3. Marka lub produkt, 4. Artysta, zespół lub osoba publiczna, 5. Rozrywka, 6. Strona dobroczynnej organizacji lub Społeczności.

Z tego co zdążyłem zauważyć, to każda klasa obecna na FB działa inaczej i występuje pod inną nazwą. I najczęściej jest to albo społecznośc jakiegoś portalu („470er.pl – czyli Ogólnopolski Portal Klasy 470”) albo flota danej klasy („Klasa 505 w Polsce”)

Niektóre nazwy są w ogóle kuriozalne i wręcz utrudniają dotarcie na te fanpejdże. Np. fanpejdż Hobbie Catów ma nazwę „PHCA” :) W życiu bym tam nie trafił gdyby nie google ;)

Dlatego proponuję raz jeszcze rozważyć pod jaką nazwą ma powstać ten fanpejdż:

1. Korsarz
2. Jachty Korsarz
3. Flota Korsarz
4. Polska Flota Klasy Korsarz
5. Klasa Korsarz w Polsce
6. Inna nazwa (jaka?)
Ja jestem za numerem 4 lub 5. Nie pozostawiają wątpliwości o co chodzi na pierwszy rzut oka i wyróżniać się będą w wyszukiwarce. Ta nazwa pozwoli też nam założyć fanpejdża jako „Społeczność”
Napiszcie my co o tym myślicie.

Pozdr
Pruzky

ps. Może być niezrozumiałym dla Was dlaczego tym pisze i jakie to ma znaczenie. FB nie pozwala usunąć trwale treści, które raz tam zostaną zamieszczone. Co oznacza, że jak popełni się na początku błąd co do nazwy, a potem się zmieni zdanie i założy nowy fanpejdż, to ten stary i tak zostanie w wyszukiwarce, która będzie kierowała tam czasem nowe osoby. Śmietnika raz założonego na FB nie da się po prostu usunąć, dlatego należy przemyśleć tu każdy krok ;)

korsar.pl © 2024. All rights reserved.