Home › Forums › Rozmowy o Korsarzu › Technika › obciągacz bomu › Reply To: obciągacz bomu
Pruzky,
ponieważ w swojej łódce sam muszę uzupełnić brak obciągacza bomu (zagubiliśmy go w czasie remontu)trochę poszperałem w internecie.
Wynik moich poszukiwań nie jest może imponujący (załączam wyniki), ale wniosek wydaje się taki: najprostszym układem jest obciągacz oparty na dwóch bloczkach (podwójnych lub potrójnych) w układzie maszt-bom. Jest też relatywnie tani (jeśli oprzeć się na bloczkach produkcji krajowej). Można go następnie komplikować przez dodawanie kolejnych bloczków w układzie kaskadowym albo w celu prowadzenia po bomie i maszcie. Wreszcie, można wybrać gotowy układ taki jak proponowany przez Harkena dla lasera. Już na oko musi być jednak dość drogi, czego jednak nie sprawdzałem.
Ja ostatecznie zdecydowałem się na rozwiązanie kaskadowe z trzema bloczkami pojedynczymi Harkena (z serii micro) z założeniem, że o ile okaże się to potrzebne ostatnia kaskada może być oparta na bloczku z zaczepem i bloczku podwójnym przy maszcie co znacznie zwiększyłoby przełożenie. Gdzieś na załączonych rysunkach jest takie rozwiązanie.
Pozdrawiam,
Marcin
PS. Niestety coś nie działa. Po użyciu funkcji „dodaj plik” dołączane jest coś co nie wygląda na plik. Spróbuję i jeśli się powiedzie za chwilę dołączę resztę. M
[attachment:1]C:fakepathharken bloczki serii micro.pdf[/attachment]