Roler

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika Roler

• This topic is empty.
Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author
    Marcin
    Participant

Koledzy,

na zdjęciach korsarzy (zwłaszcza niemieckich) bardzo często można dostrzec roler foka. Co o tym sądzicie? Czy jest to urządzenie potrzebne czy też to tylko bajer dla wygody? Przy tym trzeba podkreślić, o czym wszyscy pewnie wiedzą, że nie jest to urządzenie tanie.

A jeśli uważacie, że powinien być zainstalowany na każdej łódce to jak go zainstalować na korsarzu? Pod czy nad pokładem. I jaki roler? Czy genua na rolerze może zastąpić sztag? (ze wspomnianych zdjęć wynikałoby, że sztag pozostaje. Tylko dlaczego?)

Pozdrawiam,
    Marcin

Bogdan Knitter
    Keymaster
    Marcin Radwan wrote:
    Koledzy,

na zdjęciach korsarzy (zwłaszcza niemieckich) bardzo często można dostrzec roler foka. Co o tym sądzicie?

Na zdjeciach korsarzy krajowych nie widac rolera, poniewaz znajduje on sie pod pokladem, lub zostal zdemontowany z powodow technicznych ;)
    Ja uwazam, ze roler jest bardzo pomocny w korsarzu, chociazby ze wzgledu na to ze mamy do czynienia z genua, a nie fokiem.
    Instalacja pod pokladem, do tego jest przygotowana kazda lodka sprzed 1983 roku. Polecam rolera bartelsa ktory pracuje w obiegu zamknietym. Prosta zasada dzialania i niezawodnosc.
    Genua zastepuje sztag podczas zeglowania, kiedy jest naciagnieta, po zeglowaniu popuszczamy genue i sztag przejmuje zadanie trzymania masztu.
    pozdrawiam.

Marcin
    Participant

Bogdan, co oznacza, że do rolera przygotowana jest kazda łódka sprzed 1983 r.?

Marcin
    Participant

Bogdan, jeszcze jedna sprawa.

Szybki rzut oka do internetu nie ujawnia rolera bartelsa w pierwszej kolejności. Są za to liczne inne wyglądające podobnie. Dlaczego zatem akurat ten? Domyślam się, że to kwestia Twojego doświadczenia.

Czytając trochę o rolerach znalzłem także informacje, nie prezentowane przez producentów, że rolery nie zawsze sprawnie się obracają zwłaszcza w górnej części, a wtedy średnio spełniają swoją funkcję jako urządzenia do refowania żagla (opisy z reguły dotyczyły sytuacji, w których skracanie foka odbywało się w warunkach silniejszgo wiatru). Czy zatem Twój roler został sprawdzony w takich warunkach?

Przyznam, że z uwagi na średnie kompetencje mojej załogi (czyt. moje :) ) zagadnienie od tej strony staje się szczególnie interesujące…

Marcin

Kiedyś z Bogdanem ten temat już wałkowałem (jak nie było jeszcze forum).
    Sporządziłem wtedy taki odręczny rysunek, na którym Bogdan wniósł (kolorem niebieskim) swoje uwagi.
    Może Wam coś pomoże ;)

P.S.
    ja cały czas nie mam rolera – ale kiedyś go kupie !! I na pewno będzie to taki jaki doradził mi Bogdan B)

Paweł Prus
    Participant
    Michał Wójcik wrote:
    Sporządziłem wtedy taki odręczny rysunek, na którym Bogdan wniósł (kolorem niebieskim) swoje uwagi.

To ja mam pytanie do Bogdana w takim razie. Czy przedmiot oznaczony na tym niezwykle fachowym rysunku technicznym jako „wielokrążek” to zagadkowe ustrojstwo o które pytałem w innym wątku?

Bogdan Knitter
    Keymaster

@Marcin
    to znaczy ze po 83 roku Korsarz zostal dosyc mocno zmieniony i od tego czasu rolfock jest na pokladzie, a genua jest naciagana przez maszt.
    W naszych lodkach jest w dziobie pod pokladem specjalnie wmontowany bloczek lub rolka przez ktora naciagamy rolfocka wraz z genua.

widac to na rysunku zalaczonym przez Michala :whistle:

Bogdan Knitter
    Keymaster

@Pawel
    tak to jest to ustrojstwo :P
    niby rysunek nie fachowy, a jednak rozpoznales :P

a Michal dostanie pagajem 👿 za nie spytanie mnie o zgode na opublikowanie tego arcydziela 😆

Bogdan Knitter
    Keymaster
    Marcin Radwan wrote:
    Czytając trochę o rolerach znalzłem także informacje, nie prezentowane przez producentów, że rolery nie zawsze sprawnie się obracają zwłaszcza w górnej części, a wtedy średnio spełniają swoją funkcję jako urządzenia do refowania żagla (opisy z reguły dotyczyły sytuacji, w których skracanie foka odbywało się w warunkach silniejszgo wiatru). Czy zatem Twój roler został sprawdzony w takich warunkach?

Przyznam, że z uwagi na średnie kompetencje mojej załogi (czyt. moje :) ) zagadnienie od tej strony staje się szczególnie interesujące…

Marcin

hihi nie, takiej sytuacji nie probowalem, do tego mam zaloganta i trapez, a jak nie daje rady to sie przewracamy :ohmy: ale z honorem ;)
    Rolfock ma wiele zalet, refowanie tez, ale kto refuje genue na lodzi regatowej?
    jak zbyt mocno wieje to trymuje sie lodke, no i nie wyrzuca spinakera.

Dla uspokojenia dodam, ze w lipcu na j.charzykowskim raczej nigdy nie wieje zbyt mocno. :)

pozdrawiam

[quote=”bogdan” post=135
    a Michal dostanie pagajem 👿 za nie spytanie mnie o zgode na opublikowanie tego arcydziela :lol:[/quote]

jak mnie dogonisz to może Ci się uda mnie zdzielić :woohoo: , ale na to się nie zapowiada.
    A tak „poważnie” to po pierwsze to moje arcydzieło, a po drugie to dla dobra społecznego ;)
    Pozdrawiam

Zdzisław
    Participant

Witaj Michale!

Szukam kontaktu z POL 4, gdyż ponoć oni mają taki sam rolerfoka, jaki wydobyłem z mojego korsarza. Chce z nimi pogadać, czy warto poświęcać czas na naprawę mojego b. starego, i chyba uszkodzonego rolera. Nie wiem jak on się sprawuje w normalnych, żeglarskich pływaniach?

Pozdrawiam serdecznie!

Zdzisław

Bogdan, pomożesz?

Bogdan Knitter
    Keymaster

no wlasnie jestem w trakcie ustawiania spotkania :)

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2024. All rights reserved.