Home › Forums › Ogłoszenia › Kupię › pytanie o miecz
- This topic is empty.
-
AuthorPosts
-
21 lipca 2015 at 13:10 #1472
Marek Budzisz
ParticipantWitam
Po ostatniej podwodnej przygodzie mam uszkodzony miecz. Widać, że drewno w środku nie jest za zdrowe.
Czy taniej kupić coś używanego ale niepewnego, czy może dać do zrobienia? I nie wiem kto takie rzeczy dorabia, stolarz?
Pozdrawiam
Marek23 lipca 2015 at 13:07 #2010Bogdan Knitter
KeymasterCzesc Marek,
Zrobic nowy, dobry miecz, to nie jest takie latwe, pamietaj jakie naprezenia powstaja podczas stawiania lodki.
Ja znam kogos, kto umie to zrobic, ale musze zapytac czy ma czas, dam ci znac.pozdrawiam,
Bogdan31 lipca 2015 at 08:25 #2011Maciek
ParticipantCześć, też się podłączę pod temat. U mnie miecz też jest już w kiepskim stanie. Przy silnych wiatrach odnawia się pęknięcie w jednym miejscu przy nasadzie. Klejenie nie daje rady. Kiedyś strzeli cały, to tylko kwestia czasu
Bogdan jakbyś miał info czy ten ktoś ma czas i w ogóle jaki jest koszt zrobienia takiego miecza drewnianego, to daj też znać
3 sierpnia 2015 at 08:09 #2012Marek Budzisz
Participantpytałem szkutników u mnie, koszt od 500-600 pln, termin jesienno-zimowy
5 sierpnia 2015 at 10:08 #2014Marek Budzisz
ParticipantNo to teraz już sytuacja patowa, wczoraj pływaliśmy na mieczu alu i tak sie pogiął, że zaklinował sie w skrzynce mieczowej.
Jeżeli uda się go wyjąć to zostaje nam połamany drewniak lub pływanie tylko na pełnym, bez miecza.
A tak ładnie wiało wczorajBogdan ,może na IDMie ktoś ma do sprzedania?
5 sierpnia 2015 at 10:40 #2016Maciek
ParticipantJa mam jeszcze pytanie, czy wasze miecze idealnie są dopasowane do skrzynek mieczowych czy macie tam luzy? U mnie prawdopodobnie to jest przyczyną że miecz pęka. Mam tam spore luzy i podczas pływania miecz nie jest ułożony równolegle do ścian skrzynki mieczowej co powoduje że tak naprawdę opiera się o skrzynkę w kilku punktach a nie na całej powierzchni. Wtedy prawdopodobnie siły nie rozkładają się na nim równomiernie i nie wytrzymuje naprężeń.
11 sierpnia 2015 at 09:17 #2023Bogdan Knitter
Keymaster@ maciektg
jakies luzy sa zawsze, nie uda ci sie tak ciasno spasowac miecza ze skrzynia, dlatego mysle, ze to nie jest powod pekania. Najlepiej daj popatrzec na ten problem naszym fachowcom od spraw technicznych, najpozniej w Charzy moge ci na pewno pomoc.pozdrawiam,
Bogdan11 sierpnia 2015 at 09:19 #2024Bogdan Knitter
Keymaster@marekb
moj szkutnik teraz tez nie ma czasu, ale na regaty w Charzy bede mogl ci z pewnoscia jakis miecz pozyczyc11 sierpnia 2015 at 15:50 #2025Antek
ParticipantMarekB,
mam kompletny miecz, dobry miecz do Korsarza (wykonany z drewna). Jeżeli jesteś zainteresowany napisz na maila kacper.malpa.selenoid.pl albo dzwoń 609 735 siedem 1 dwa. Zdjęcia mogę zrobić i Ci wysłać w weekend.
pozdr,
K11 sierpnia 2015 at 22:15 #2026Marek Budzisz
Participantjutro dzwonimy
1 września 2015 at 08:43 #2045Maciek
ParticipantEh, no i strzelił skubany
Jakby kto miał do sprzedania miecz to proszę o info. Fajnie jakby był drewniany, a już idealnie mahoniowy. Rozpytam się też szkutników w okolicy, ale pewnie terminy będą mieli zimowe.Czy w razie czego miałby ktoś pożyczyć miecz na regaty, bo jeszcze planowałem skoczyć albo do Charzy albo do Lublina?
3 września 2015 at 07:19 #2046Bogdan Knitter
Keymaster@maciektg
na Charzy moge ci miecz pozyczyc, daj mi tylko wczesniej znac czy bedziesz.
pozdrawiam,
Bogdan8 września 2015 at 10:29 #2047Marek Budzisz
Participantja nie mam luzu, ale gdy miałem „latający” aluminiowy to od razu sie pogiął
14 września 2015 at 17:02 #204928 września 2015 at 09:46 #2065Marek Budzisz
Participantu nas przylega idealnie, wg mnie nie powinno być luzów
-
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.