„Poznaj swojego Korsarza” – cz. III – burta

Home Forums Rozmowy o Korsarzu Technika „Poznaj swojego Korsarza” – cz. III – burta

• This topic is empty.
Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • Author
    Paweł Prus
    Participant

Kolejna porcja pytań. Już widzę jak się cieszycie ;)

Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu zadań osprzętu, który mam na burcie. Część jest oczywista, ale dwa elementy budzą moje wątpliwości. Foto jest w załączniku, a ja poniżej przedstawię legendę do zdjęcia.

1. Blok prowadzący szot foka. I pytanie, czy rolka powinna się obracać swobodnie? U mnie jest nieruchomo, co każe mi wątpić w jego poprawne działanie ;)

2. Knaga szota foka. O ile dobrze rozumiem poprzedni właściciel wprowadził tu pewną modyfikację. Moim zdaniem knaga nr 2 powinna być obrócona o 180 stopni i zamocowana na miejscu nr 3. Czy mam rację? W takiej pozycji umożliwi dopiero knagowanie szota na nawietrznej burcie. Domyślam się, że jest tak a nie inaczej bo właściciel chciał koniecznie knagować szota na burcie zawietrznej.

3. Dziury po prawidłowym rozmieszczeniu knagi nr 2.

4. Zagadkowa przelotka. Nie mam pojęcia do czego to służy. Pomożecie?

5. Zagadkowa knaga. Też nie wiem jakie może mieć zastosowanie…

6. Mocowanie liny prowadzącej wózek po rajzbelce.

7. Knaga do blokowania liny po ustawieniu wózka w pożądanej pozycji na rajzbelce.

Proszę o odpowiedź czy dobrze kombinuję z numerkami 1,2,3,6,7 i jakieś pomysły do czego mogą służyć numery 4 i5.

Pozdrawiam
    Pruzky
    [attachment=27]prawa_burta.jpg[/attachment]

Bogdan Knitter
    Keymaster

:ohmy: oczywiscie, ze sie cieszymy :P 👿 :woohoo: :whistle: 😆 😆 😆

do 1. sa to bloczki kabestanowe, ktore kreca sie swobodnie tylko w jedna strone, jezeli tak nie jest to prosze bloczki naoliwic i uruchomic. Jest to oplacalne poniewaz bloczki kabestanowe sa b.drogie i b.przydatne przy obsludze genuy.
    do 2. knaga jest w odpowiednim miejscu, wiem, ze na innych lodkach jest tak jak Ty myslisz, ale na Korsarzu jest tak i to sie sprawdza.
    do 3.dziury po ?????? na to pytanie nie znam odpowiedzi, przypuszczam ze byly tam knagi do szotow spinakera
    do. 4. przelotka ta ma wedlug mnie dwa zadania
    1. mocowanie gumy, ktora podtrzymuje pasy balastowe
    2. mocowanie bloczka do np. liny obciagacza bomu
    do 5. a tutaj knaga do np. obciagacza bomu (ale moga byc tutaj poprowadzone rozne inne faly.
    do 6. masz racje
    do 7. masz racje

pozdrawiam :)

Viewing 2 posts - 1 through 2 (of 2 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.

korsar.pl © 2024. All rights reserved.